Search
Close this search box.

Jutri bo Koroško zajel hladnejši zrak, meja sneženja se bo spuščala

V prihodnjih dneh bodo na naše kraje vplivali kar trije cikloni. Prvi nocoj in jutri, drugi v nedeljo popoldne in zvečer, tretji pa morda v ponedeljek.

Nad Evropo je pestra vremenska slika. Nad Skandinavijo je globoko in obsežno ciklonsko območje. Vremenska fronta se vije preko srednje Evrope, po severni in zahodni strani Alp, preko zahodnega Sredozemlja, vse do severa Afrike. Nad Alpami je nastalo ciklonsko območje, ki se poglablja. Nad našimi kraji pihajo vetrovi jugozahodne smeri. 

Vremenska situacija bo v prihodnjih dneh zelo zahtevna za napovedovanje vremena, poudarjajo na spletnem portalu Neurje.si. Na naše kraje bodo do vključno ponedeljka vplivala kar tri ciklonska jedra, ki se bodo pomikala južno od Slovenije.

Prvo, ki je že nastalo nad Alpami in se poglablja, se bo ponoči pomaknilo nad severno Italijo, jutri pa nad severni Jadran in naše kraje, kjer bo nato oslabelo. Za njim se bo nad Pireneji že jutri zvečer rodilo novo ciklonsko območje, ki se bo do nedelje hitro pomaknilo proti Italiji in se tam poglobilo. To ciklonsko območje bo v nedeljo potovalo južno od naših krajev, nad Balkan in nato v smeri Romunije. Zadnji izračuni meteoroloških modelov pa nato nakazujejo še na razvoj tretjega ciklona, ki bo v noči na ponedeljek nastal nad območjem Genovskega zaliva ter potoval proti vzhodu, južno od naših krajev. 

Natančna pot nedeljskega in ponedeljkovega ciklona še ni povsem znana. To posledično vpliva na izračune meteoroloških modelov pri količini in obliki padavin nad Slovenijo in okolico, so pojasnili na Neurje.si.

Znano je, da bomo v nedeljo in ponedeljek padli pod vpliv hladnejše zračne mase, zapihali bodo tudi vetrovi severnih smeri, več verjetnosti za padavine pa bo v vzhodni in južni Sloveniji. Od bližine in globine ciklonov pa bo odvisno koliko padavin bo v nedeljo in ponedeljek uspelo doseči Slovenijo, s tem pa bo znano tudi ali bomo deležni nove snežne odeje po nižinah.

Padavine v treh valih, temperature bodo iz dneva v dan nižje

V noči na soboto se bodo padavine na zahodu države okrepile ter se prehodno razširile nad vso Slovenijo. Prehodno se bo še nekoliko okrepil južni veter, ob morju pa bo pihal jugo. V soboto bo večji del dneva spremenljivo do pretežno oblačno. Veter bo slabel. Občasno se bodo pojavljale padavine, ki jih bo več v zahodni in severni Sloveniji. Čez dan in popoldne se lahko občasno ponekod na vzhodu in jugu države tudi delno razjasni. Na severovzhodu Slovenije ni izključena kakšna manjša nevihta. Popoldne bo skrajni severni del Slovenije (Koroško in Gorenjsko) zajel hladnejši zrak, zaradi česar se bo meja sneženja tam postopno spustila do okoli 600 m nadmorske višine. Jutranje temperature bodo od 5 do 9, ob morju do 11 °C, v alpskih dolinah malo nad lediščem, najvišje dnevne temperature pa se bodo gibale med 5 in 11 °C, na Koroškem in Gorenjskem med 1 in 4 °C. 

V noči na nedeljo se bo prehodno povsod delno razjasnilo. Ponekod bodo možne posamezne plohe. V nedeljo zjutraj in dopoldne bo suho. Oblačnost bo od juga ponovno začela naraščati. Čez dan se bodo v jugovzhodni Sloveniji začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne razširile nad večji del vzhodne polovice Slovenije. Količina padavin je zaenkrat še manjša neznanka. Zapihal bo severovzhodnik. Meja sneženja bo sprva nad okoli 500 m nadmorske višine, popoldne in zvečer pa se bo lahko spustila do nižin. Jutranje temperature se bodo gibale med -1 in 2, ob morju okoli 7 °C, v Alpskih dolinah do -3 °C. Čez dan se bodo temperature gibale med 1 in 4 °C, ob morju okoli 8 °C, popoldne pa se bo ob prisotnosti padavin hladilo. 

V noči na ponedeljek bodo padavine ponovno ponehale. Prehodno se bo spet delno razjasnilo, preplavil pa nas bo še nekoliko hladnejši zrak. V ponedeljek se bodo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, padavine od juga spet nekoliko okrepile in razširile nad večji del Slovenije. Po nižinah bo snežilo. O tem koliko bo teh padavin in če sploh povsod, pa bodo na spletnem portalu Neurje.si objavili tekom vikenda. Temperature bodo v ponedeljek pretežno pod lediščem. 

V nadaljevanju tedna bomo prehodno padli pod vpliv območja visokega zračnega pritiska, zato bo nekaj dni vreme nad nami stabilno. Temperature bodo zimske. Nova poslabšanja bodo nato možna že ob koncu naslednjega tedna, je še v napovedi, objavljeni na spletnem portalu Neurje.si, zapisal Aleš Rozman.

Dogodki

V prihodnjih dneh bodo na naše kraje vplivali kar trije cikloni. Prvi nocoj in jutri, drugi v nedeljo popoldne in zvečer, tretji pa morda v ponedeljek.