Search
Close this search box.

Jeklena nosilna konstrukcija kolesarske brvi na relaciji Meža – Dravograd je že na svojem mestu

V sklopu gradnje kolesarske povezave Dravograd – Otiški vrh je že zgrajena tudi nova brv čez reko Mežo.

Jeklena konstrukcija skupne dolžine 43 m je bila v enem kosu z izrednim prevozom pripeljana iz Maribora na lokacijo vgradnje (pred podvozom pod železniško progo v smeri proti Otiškemu Vrhu).

Na gradbišču je bilo  pripravljeno vse potrebno za vgradnjo (delovni platoji za avtodvigala, betonski oporniki). Glavna cesta je bila zaprta samo za čas dostave in dviga jeklene konstrukcije. Takoj za tem je bila tovorna prikolica s ceste odstranjena in promet sproščen. Zastavljeneno so izvedli pretekli vikend.

Foto: Dušan Gimpelj

Vsa ostala montažna dela (varjenje in pričvrstitev na sidra opornikov, armiranje in betoniranje) se izvajajo izven območja glavne ceste in ne ovirala prometa na cesti.

Elegantna, 40 metrov dolga jeklena nosilna konstrukcija kolesarske brvi je na svojem mestu. Zahteven kolesarski odsek med Dravogradom in Otiškim vrhom je tako vse bližje svoji realizaciji, ki je težko pričakovan, saj bo spojil Dravsko kolesarsko pot in Štrekno, hkrati pa zelo olajšal življenje tamkajšnjim prebivalcem so zapisali na Facebook profilu Štrekne.

Načrt: KO-BIRO

Spomnimo. Dravska kolesarska pot – Drava bike poteka ob reki Dravi poteka skozi 4 države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška) in je v celoti dolga približno 710 km. Pot se začne v neposredni bližini izvira reke Drave na toblaškem polju (Toblach) v Italiji. Nato se nadaljuje po avstrijski Koroški (Kärnten), Sloveniji in na koncu Hrvaški. Po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti pa velja za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi in ponuja doživetje za vsakim zavojem. Več lahko preberete TUKAJ.

Štrekna pa je kolesarska pot, speljana po opuščeni trasi nekdanje železniške proge, ki je povezovala Velenje z Dravogradom. Ime kolesarske poti izhaja iz dejstva, da je kolesarska pot speljana po opuščeni železnici oz. t. i. »štreki«. Gre za eno infrastrukturno najbolje urejenih tovrstnih kolesarskih poti v Sloveniji s slikovito panoramo Pohorja in Uršlje gore. Več o Štrekni najdete TUKAJ.

Več o postavljanju jeklene konstrukcije, ki bo povezala obe kolesarski poti pa v fotogaleriji.

Vir: Fb Štrekna, dravabike.si, strekna.si in go.si

Dogodki

V sklopu gradnje kolesarske povezave Dravograd – Otiški vrh je že zgrajena tudi nova brv čez reko Mežo.