Search
Close this search box.

Je tudi vas prebudil potres?

Veliko Slovencev je danes zjutraj prebudil potres.

Potres z magnitudo 5.3 je imel žarišče 7 km severno od Zagreba, čutili pa smo ga tudi na Koroškem.

Mnoge prebivalce je tako ob 6.24 uri zbudilo močno tresenje: “Kar pošteno nas je streslo, zibala se je cela stavba!”, je bil komentar Slovenjgradčanke. “Živim v 8. nadstropju, res sem se ustrašila“, je sporočila gospa, ki živi na Ravnah.

Agencija za okolje pa je sporočila, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba, 110 km vzhodno od Ljubljane.

Kot navaja STA, so potres po prvih podatkih zaznali prebivalci celotne Slovenije. Iz Dobove, ki je ob meji s Hrvaško, poročajo o glasnem bobnenju, tresenju tal, s polic pa so padali razni predmeti.

Po podatkih STA so potres močno čutili tudi v občinah Kozje, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah. Po prvih podatkih je potres precej vznemiril občane, škode pa naj ne bi povzročil.

Kot je za STA povedala županja Kozjega Milena Krajnc, za zdaj nima podatka, da bi potres povzročil kakršnokoli škodo, odpravlja pa se na ogled terena.

Župan Podčetrtka Peter Misja pa je za STA pojasnil, da je že bil na terenu in da na prvi pogled potres ni povzročil nobene škode na objektih.

Tiskovna predstavnica občine Šmarje pri Jelšah Sergeja Javornik je za STA dejala, da so prejeli številne klice vznemirjenih občanov, vendar doslej nihče ni prijavil nobene škode.

Kozjansko je sicer 20. junija 1974 prizadel močan potres. Njegova magnituda je bila 5,1. V potresu je bilo poškodovanih okoli 5300 zgradb, od katerih so jih kasneje veliko porušili.

Potres so čutili tudi v Sosednji Avstriji (Pliberk). Središče potresa pa je bilo v bližini Zagreba na globini okoli 10 km.

FOTO: Robert Seme – potres v Zagrebu

Seizmologinja Martina Čarman pa je za Radio Slovenija pojasnila, kakšne bi bile posledice, če bi tako močan potres, kot ga je danes doživel Zagreb, prizadel Ljubljano. Po ocenah stroke bi bilo v slovenski prestolnici neuporabnih okoli 190 stavb, približno 4700 bi jih bilo začasno neuporabnih. Kar okoli 55.000 Ljubljančanov pa bi začasno ostalo brez strehe nad glavo, je dejala.

VIR: STA in https://www.emsc-csem.org/

Dogodki