Search
Close this search box.

Javorniški mlaj je stal le dva dni

Majsko drevo ali mlaj se tradicionalno postavi na predvečer 1. maja, podre pa se šele čez 1 mesec. Na Javorniku na Ravnah na Koroškem pa so morali letos mlaj podreti že po dveh dneh.

V torkovem jutru, 2. maja 2017, so namreč krajani opazili, da je ponoči neznanec podžagal znameniti javorniški mlaj in tako ogrozil varnost občanov. Mlaj bi se namreč lahko podrl. Okoli 8.30 sta tako morala posredovati gasilca Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem, ki sta poškodovani mlaj podrla. Hkrati sta še z vodo zalila pogorišče kresa, ki se je že drugič ponovno vžgalo. Prvič so ga namreč morali gasiti že dan poprej.

Vzroki, ki so neznanca ali neznance vodili, da so podžagali mlaj, so za zdaj še uganka. Morda je šlo zgolj za nepremišljeno potegavščino. Morda je kdo želel izraziti nasprotovanje praznovanju. Ali pa je, ravno nasprotno, kdo poskušal obuditi staro tradicijo. V preteklosti so namreč vaški fantje s postavljanjem mlaja tekmovali z vrstniki sosednjih vasi. Po kresovanju so postavili stražo, saj bi se sicer lahko zgodilo, da bi čez noč fantje iz sosednje vasi mlaj podžagali. Slednje bi pomenilo veliko sramoto za vas za vse večne čase.

O neljubem dogodku so bili obveščeni pristojni in policija, ki bo nemara prišla do dna razlogom, ki tičijo za neznančevim dejanjem.

Dogodki