Javni posvet o protikoronskih ukrepih brez večjega dela opozicije

Na Brdu pri Kranju se je na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja začelo drugo srečanje predstavnikov parlamentarnih strank in stroke na temo ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Od opozicije se ga udeležujeta le predstavnika SNS in DeSUS. Posvet je sicer odprt za javnost.
vlada seja 2
Fotografija je simbolična

Posveta se v skladu z napovedmi tudi tokrat nista udeležila predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec. Vabilo pa so tokrat kljub Pahorjevemu obvestilu, da bo pogovor potekal javno, zavrnili v SAB, v SD pa so se vprašali o smiselnost pogovora, saj da dialog nima učinka, če ena stran ni pripravljena poslušati. Prav tako ni predstavnikov nove poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki še ni formalno ustanovljena.

Predsednica SD Tanja Fajon je pred srečanjem na Twitterju zapisala, da vlada do danes očitno ni obravnavala niti enega njihovega predloga, “saj ni zaprosila za morebitna dodatna pojasnila, ni dala niti negativnega, kaj šele pozitivnega odgovora …” “Zato sem se odločila, da me na današnje srečanje ne bo,” je navedla.

Na družbenem omrežju ji je odgovoril premier Janez Janša in navedel, da je “to pogojevanje sodelovanja pri spopadu z epidemijo, ki je simetrična grožnja za vse v državi, nekaj podobnega, kot če bi vlada pogojevala vabljenje in sodelovanje opozicije strankam SD, LMŠ in SAB z zahtevo, da se v opoziciji odpovejo npr. interpelacijam”.

Srečanje je namenjeno razpravi o tem, katera strategija spopadanja z epidemijo covida-19 bi bila najboljša, je na začetku dejal predsednik Pahor. Zbrane je nagovoril minister za zdravje Janez Poklukar, ki je opozoril, da so se epidemiološke razmere od zadnjega srečanja poslabšale.

Epidemiološke razmere v državi se slabšajo tudi zaradi širjenja angleške različice. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je v petek znašalo 927, med regijami se v rumeno fazo uvršča samo še Posavje.

Po srečanju bo ob 14. uri vlada obravnavala predloge in odločila o morebitni spremembi ukrepov.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.