Janša: “Zaenkrat stabilno, a še vedno resno. Raste delež novih variant koronavirusa”

Na 62. redni seji člani vlade razpravljajo o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni covid-19. Še pred tem pa so s strokovno skupino pretresali epidemiološko sliko v Sloveniji in Evropi.

Med tem se je preko Twitterja oglasil premier Janez Janša, ki je zapisal: “Zaenkrat stabilno, a še vedno resno. Raste delež novih variant koronavirusa.”

V skladu z Načrtom sproščanja se še vedno nahajamo v oranžni fazi. Eden od pogojev za prehod v rumeno fazo (manj kot 500 hospitaliziranih) je sicer izpolnjen, drugi pa še ne. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov mora namreč pasti pod 600, trenutno pa znaša 728. 

Glede na trenutne epidemiološke razmere večjih sprostitev ukrepov ni pričakovati. Glede na to, da jugovzhodna Slovenija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo, pa utegne vlada sprejeti tudi kakšne spremembe na ravni posameznih statističnih regij.

Pri tem naj še omenimo, da so 4. marca lani v Sloveniji potrdili prvi primer novega koronavirusa, odtlej že več kot 197.000. Osem dni po prvem primeru okužbe je bila zaradi vse več okužb razglašena epidemija, Slovenija je bila odtlej 60 odstotkov časa v razglašeni epidemiji.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije