Search
Close this search box.

Janša: Z omejitvenimi ukrepi bomo morali živeti najmanj do pomladi

Dokler ne bomo dosegli, da bo določen odstotek prebivalstva precepljen, toliko časa bomo morali kombinirati vse ukrepe, ki jih imamo že dolgo časa. "Predvidevamo, da bomo cilj precepljenosti dosegli pozno pomladi, v začetku meseca junija," je danes dejal predsednik vlade Janez Janša.

Jutri bo potekala seja vlade, ki bo namenjena epidemiološkim razmeram ter oceni učinkov ukrepov in morebitnim spremembam le-teh. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, pogoji za sproščanje, kot so določeni z načrtom sproščanja ukrepov, še niso izpolnjeni. Sedemdnevno povprečje števila okuženih v Sloveniji trenutno znaša 1848, v bolnišnicah se zdravita 1202 bolnika. “Iz črne v rdeče območje pridemo, ko imamo na tedenski ravni manj kot 1350 okužb in manj kot 1200 zasedenih postelj,” je spomnil.

Zvečer pa je Janez Janša za oddajo Odmevi na Televiziji Slovenija dejal, da bi želeno 70-odstotno precepljenost prebivalstva lahko dosegli v pozni pomladi – prej junija kot maja, odvisno od dobav cepiv.Dejstvo je, da dokler ne bo določen odstotek prebivalstva precepljen, toliko časa bomo morali kombinirati ukrepe, ki jih sovražimo in ki jih imamo že predolgo časa, s tem upanjem, da bo cepljenje delovalo,” je poudaril.

Z omejitvenimi ukrepi, nekoliko blažjimi, pa se bojim, da kdaj tudi z nekoliko strožjimi, bomo morali živeti najmanj do pomladi.”

Glede sproščanja nekaterih ukrepov med božično-novoletnimi prazniki pa je pojasnil, da so praznični val okužb v veliki meri omejili, njegova dokončna ocena bo možna prihodnji teden. Lahko bi pa prazniki pustili bistveno slabše epidemiološke razmere, če hkrati ne bi uvajali hitrega testiranja in če ljudje ne bi resno jemali te priložnosti, je dodal. Stanje med regijami po državi se izenačuje, čeprav so med posameznimi še vedno velike razlike.

Preberite tudi: Pri delitvi cepiva bodo upoštevali obremenitev posameznih regij z okužbo

Glede odpiranja šol pa je Janša dejal, da bo potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah, a je treba najprej doseči določeno stanje na ravni države. Odpiranje šol bo ob uporabi hitrega testiranja. Večje odpiranje pa bo v prihodnjih mesecih verjetno odvisno od tega, kako dobro se bo v šolstvu obneslo hitro testiranje, je še povedal za Odmeve.

Vir: STA, RTV, Vlada RS

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Sašo
Sašo
3 let nazaj

Na Hrvaškem, Srbiji, Bosni okužbe upadajo. Ljudje živijo normalno brez drastičnih omejitev. V Sloveniji pa nas JJ lepo “zelha” pa okužbe še vedno naraščajo. Ukrepi so pa za na psihiatrijo.

Dogodki

Dokler ne bomo dosegli, da bo določen odstotek prebivalstva precepljen, toliko časa bomo morali kombinirati vse ukrepe, ki jih imamo že dolgo časa. "Predvidevamo, da bomo cilj precepljenosti dosegli pozno pomladi, v začetku meseca junija," je danes dejal predsednik vlade Janez Janša.