Janša: V bitki s koronavirusom bomo uspeli s potrpljenjem, enotnostjo, znanjem, modrostjo in pogumom

Danes mineva deseti dan, ko je Slovenija 12. marca na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom razglasila epidemijo. Vlada RS, ki jo vodi Janez Janša, je bila imenovana 13. marca in vse odtlej sprejema številne ukrepe za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom. Po izpeljanih najnujnejših korakih za upočasnitev in zajezitev epidemije covid-19 Vlada RS pospešeno pripravlja prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu.

Premier Janez Janša je epidemijo koronavirusa na svojem profilu twitter primerjal s srednjeveško kugo, spomnil pa je tudi na razmere v času vojne za Slovenijo. Obenem je še zapisal, da bomo s potrpljenjem, enotnostjo, znanjem, modrostjo in pogumom zmogli prebroditi tudi te težke okoliščine.

V nadaljevanju objavljamo celoten zapis predsednika vlade Janeza Janše:

Spoštovani!

Pandemija koronavirusa je spremenila svet. Upamo in verjamemo, da ne za dolgo. Toda danes Evropa izgleda kot v srednjem veku: mesta v strahu pred kugo, z obzidji in mitnicami na vsakem koraku. Le interneta niso imeli. Zdaj se lahko zanesemo le nase in na to, kar lahko sami proizvedemo, pridelamo in zberemo iz lastnih zalog.

Urejati skušamo zamaške v tovornem prometu in trgovini, težave so celo z vrnitvijo naših državljanov iz drugih evropskih prestolnic. Vendar bomo zmogli.

Nenazadnje, ob razpadu SFRJ smo imeli vojno, zaprte meje, izgubo 80 % trga. Vendar pa smo se hitro pobrali in začeli pospešeno zmanjševati zaostanek za razvitim svetom. Uspeli smo, ker smo v kritičnem času imeli dovolj potrpljenja, enotnosti, znanja, modrosti in poguma. Tako bo tudi zdaj. Hvala vam za pogum.

Besedilo: www.gov.si – predsednik Vlade RS