Janša: Šolsko leto ni izgubljeno, če bo kaj manjkalo, se ga da tudi podaljšati

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji 63. izredni seji Državnega zbora odgovarjal na poslanska vprašanja. Med drugim tudi na vprašanja mag. Alenke Bratušek (SAB), ki mu je zastavila vprašanje o učinkih sprejetih protikriznih ukrepov, njihovih dolgoročnih posledicah, vplivu na državo in javne finance.
šola, klopi prazne

Predsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje in očitek o prekomernem zadolževanju v času epidemije poudaril, da je bil denar, ki si ga je Slovenija izposodila v lanskem letu namenjen ljudem in gospodarstvu za ohranjanje delovnih mest. Da se je Slovenija zadolžila, a se ni zadolžila nadpovprečno. Njena zadolženost je pod povprečjem Evropske unije.

Izpostavil je tudi, da se je Slovenija v času epidemije zadolžila poceni, izdane so bile obveznice z negativno obrestno mero, kar pomeni, da bodo davkoplačevalci vrnili manj, kot si je Slovenija izposodila. Pred leti pa je, kot je poudaril, šel denar za reševanje bank. “Med njimi tudi dveh tajkunskih bank, v katere ste dali pol milijarde evrov zato, da se tisti, ki bi sicer morali takrat v stečaj, če bi bil ta dolg iztirjen, danes vozijo v jahtah, porschejih in si kupujejo vile po Ljubljani.”

Ob tem je še dejal: “Vi pa ste si izposojali z obrestno mero po 5 do 7 odstotkov. Poleg tega niste želeli sprejeti poceni denarja iz evropskega mehanizma za reševanje bank, kjer so s tem denarjem seveda prišli tudi pogoji, na podlagi katerih teh tajkunskih bank ne bi mogli sanirati, ampak ste ves denar za sanacijo bank obesili na pleča slovenskih davkoplačevalcev in tudi prihodnjih rodov. To je ta razlika.”

V odgovoru je tudi zanikal navedbe, da je imela Slovenija šole v času epidemije zaprte najdlje, saj so jih imeli bistveno dlje zaprte že v sosednji Italiji. Prav tako so po njegovih navedbah v različnih državah različni pristopi, zato je vprašanje, ali je šola, kjer gredo učenci v šolo enkrat na teden, sicer pa so doma, zaprta ali odprta. Zatrdil je, da v Sloveniji ni bil izgubljen niti en šolski dan, ker se je ministrstvo za izobraževanje za drugi val organiziralo, da so se lahko vsi učenci in dijaki šolali na daljavo. “Šolsko leto ni izgubljeno, in če bo kaj manjkalo, se ga da tudi podaljšati, če je to takšna katastrofa. Mislim, da bodo šolniki navdušeni nad tem in da bodo to z veseljem naredili,” je še dodal premier.

Preberi še:  Včeraj na Koroškem 44 novih okužb. Brez novih primerov dve občini

Vir: www.gov.si, STA

prijavi se

prijavi se v svoj račun