Janša: “Pozitivni obeti za cepivo so, a ni nujno, da bo cepivo na voljo pravočasno, da se prepreči tretji val”

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes opozoril, da zgolj cepivo ne bo dovolj za zaustavitev pandemije novega koronavirusa. Glede cepiva pa se je na današnji izredni seji DZ oglasil tudi predsednik vlade Janez Janša.
Janez Janša

Generalni direktor WHO Tedros je dodal, da bo dobava cepiva sprva omejena, pri cepljenju pa bodo imeli prednost zdravstveni delavci, starejši ter druge ogrožene skupine prebivalstva. Prav tako je izrazil upanje, da se bo s tem zmanjšalo število umrlih za koronavirsom, zdravstveni sistemi pa bodo lažje obvladovali pandemijo.

Tedros je posvaril: “A virus bo še vedno imel veliko prostora,” ter dodal, da se bo nadzor bolezni moral nadaljevati, ljudi bo še vedno treba testirati in izolirati, treba bo slediti stikom.

Glede cepiva pa je opozoril tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je na današnji izredni seji dejal: “Pozitivni obeti za cepivo so, a ni nujno, da bo cepivo na voljo pravočasno, da se prepreči tretji val.” Prav tako pa je izpostavil, da je situacija s koronavirusom izjemno resna. “Nekateri smo 5 ali 6 mesecev opozarjali na drugi val, na to, da si moramo naložiti aplikacijo, ki opozarja na tvegane stike,” je dodal in pojasnil, da so vsi ukrepi, ki jih vlada sprejema, sprejeti za to, da se čim bolj omeji število stikov in da se omeji širjenje virusa.

Po svetu so doslej potrdili že več kot 54 milijonov okužb covidom-19, virus pa je zahteval že več kot 1,3 milijona življenj. Po podatkih WHO so v soboto zabeležili nov rekord z več kot 660.000 novimi okužbami v enem dnevu. Prejšnji rekord so zabeležili 7. novembra, ko so potrdili nekaj več kot 614.000 novih okužb.

VIR: Vlada RS, STA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.