Janša po praznikih pričakuje novo rast števila okužb, sredi tedna o odpiranju šol

V vladi se zavedajo, da bo delna sprostitev gibanja med prazniki dala določeno število okužb z novim koronavirusom, je danes opozoril premier Janez Janša. Zato bo treba "iztisniti dodatne rezerve" tudi v bolnišnicah. Pri sproščanju ukrepov je med prioritetami šolstvo, ali bo šla prva triada v šole že 4. januarja, pa bo vlada odločila sredi tedna.

Janša je obiskal Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer so danes dobili 125 doz cepiva in z njimi že cepili zaposlene. Kot je dejal, je njegov obisk “simbolični izraz zahvale za vse, ki od marca bijejo najtežji boj z epidemijo”. Ob tem jim je zaželel, da si v prazničnih dneh odpočijejo, saj gre po praznikih znova pričakovati večji pritisk na bolnišnice.

Ker so se zavedali, da bodo sprostitev gibanja med prazniki, več stikov in “mešanje mehurčkov” povzročilo nove okužbe, so že pred prazniki prosili direktorje bolnišnic, če lahko zagotovijo 30-odstotne rezerve, je pojasnil Janša in dodal, da se vsi trudijo zagotoviti vsaj nekaj tega, čeprav bo zelo težko.

Glede na covidno statistiko je sicer Slovenija po vseh kriterijih v soboto prešla iz t. i. črne v rdečo cono. Situacija se je torej malenkostno izboljšala. Upam, da ne le začasno,” je dejal Janša.

Vlada se je zato odločila znova odpreti tržnice, trafike in frizerje, kaj več sprostitev pa bi omogočil šele prehod v oranžno polje. A je za to treba pozdraviti vsaj še nekaj sto bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa se mora spustiti pod 1000, je navedel premier.

Ena od prioritet pri sproščanju ukrepov je šolstvo, posebej za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami, “je pa danes prezgodaj za odgovor, ali bo povratek v šolo možen 4. januarja ali ne,” je dodal premier. Napovedal je, da bo vlada o tem odločala sredi prihodnjega tedna.

Ponovil je, da bodo pa pred začetkom poskušali zagotoviti hitro testiranje zaposlenih in da bo potrebna skupna zaveza vseh, od vodstev šol do sindikatov, da bodo ravnali tako, da bodo širjenje okužb čim bolj zamejili.

Dotaknil se je tudi odprtja smučišč pred prazniki. Kot je opozoril, so pojasnili, da gre za začasno odprtje, “ta provokacija s Krvavcem”, ko je smučišče obratovalo kljub prepovedi, pa da je bila “popolnoma nepotrebna”. “In tisti, ki ne spoštujejo ukrepov, si tudi ne zaslužijo subvencij za nadomestilo izpada prihodkov,” je še dodal Janša.

Smučanje je nadstandard, ne pa prioriteta, kot sta npr. šolstvo in zdravstvo, je opozoril premier. “Apeliram k razumevanju,” je pozval ljubitelje smučanja.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
georg
georg
2 let nazaj

vlada apelira že 8 mesecev pa še ni dojela da ni haska.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije