Janša: Od ponedeljka naprej bo možno prostovoljno brezplačno testiranje v vseh zdravstvenih domovih in enotah ter nekaterih drugih krajih

Predsednik vlade Janez Janša je danes obiskal Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer se je srečal z vodstvom bolnišnice, z dežurnimi ekipami Urgentnega centra ter se seznanil z aktualnim stanjem in zdravstvenimi potrebami v bolnišnici v zvezi s koronavirusom.

Premier Janez Janša je v izjavi ob robu obiska šempetrske bolnišnice napovedal, da v prihodnjem tednu v Slovenijo prihaja nova pošiljka cepiva, s katero bodo lahko v veliki meri cepili vse zaposlene v zdravstvu, zlasti najbolj izpostavljene. Pričakuje, da bodo lahko v drugi polovici januarja začeli cepiti zaposlene v kritični infrastrukturi, predvsem tistih, ki so okužbam bolj izpostavljeni. Januarja pa pričakujejo prihod še dveh novih odobrenih cepiv Moderne in AstroZeneca. “Glede na napovedi, ki so bile dane na evropskem nivoju sredi decembra, smo tudi bolj optimistični, kar se tiče dinamike cepljenja,” je dejal predsednik vlade in poudaril, da je cepljenje tisti ukrep, ki bo najbolj pomagal omejiti in zaustaviti epidemijo.

Po Janševih besedah je bilo letošnje leto izredno delavno in intenzivno. “Kadarkoli je bilo možno, sem obiskal tiste točke, kjer je potekala prva linija spopada z epidemijo. Obiski so namenjeni temu, da preverimo, kje so še potrebne rezerve, ter podpori tistim, ki so v prvih bojnih črtah,” je dejal premier ob robu obiska Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer se je srečal z današnjim dežurnim zdravstvenim osebjem in vodstvom bolnišnice.

Premier je ocenil, da je bila šempetrska bolnišnica kos zahtevnim izzivom preko celega leta. Danes so se pogovarjali tudi o tem, da bo morala biti v prihodnjih tednih pripravljena tudi na dodatno povečanje bolnikov.

“V prihodnjih tednih moramo biti zaradi bolj intenzivnega druženja v božično-novoletnem času pripravljeni na dodatno povečanje bolnikov. Celotna Evropa je v pričakovanju delnega povečanja okužb in s tega vidika poskušamo tudi v slovenskem zdravstvenem sistemu zagotoviti določene rezerve. Teh pa zelo veliko ni predvsem ko gre za kadre,” je še dejal.

Ob tem je ponovil, da je pred nami še nekaj zahtevnih tednov. “To moramo zdržati. Pomlad je vse bližje, z njo pa tudi zmaga nad epidemijo. Vsi si najbolj želimo povratek k normalnemu življenju, ki smo ga poznali še v začetku letošnjega leta,” je dodal.

Na slovensko javnost je ob tem naslovil apel, da danes, jutri in v teh prazničnih dneh, kolikor jih bo še ostalo, skušamo omejiti stike na čim manj. “V prihodnjih dneh pa prosim vse, ki mislijo, ali pa, ki bodo verjeli, da so bili v rizičnih stikih, da gredo takoj na hitro testiranje. Prej kot je okužba odkrita, prej je mogoče omejiti njeno širjenje,” je apeliral predsednik vlade. “Od ponedeljka naprej bo možno prostovoljno brezplačno testiranje v Sloveniji v vseh zdravstvenih domovih in enotah in nekaterih drugih krajih, tako da bo možnost dana vsakemu. Bila bi velika škoda, če te možnosti za to, da življenje vseeno poteka kolikor toliko normalno s pomočjo hitrega testiranja, ne izkoristimo,” je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Šempetrska bolnišnica se je tako kot v preteklih letih tudi letos soočala s težkim finančnim stanjem. Vlada ji je zato v tem mesecu namenila finančno podporo v višini 7,4 milijona evrov. Po besedah v. d. direktorja šempetrske bolnišnice Ernesta Gortana, ki se je za podporo zahvalil premieru ob današnjem obisku, je bilo to nakazilo ob najetem posojilu dovolj za skoraj normalno poslovanje bolnišnice.

Vir: Vlada RS, STA