Janša ob izgubljeni tožbi zaradi navedb o ukradeni vili kritično do velenjskega sodišča

Premier Janez Janša se je za STA odzval na odločitev sodišča, da se mora opravičiti zaradi javnih izjav o lastništvu vile v Ljubljani, kjer je sedež SD. "Gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe," je zapisal.

“Da bi bila farsa popolna, je v tem konkretnem primeru to sodišče odločalo o tožbi Socialnih demokratov. Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ,” je dodal.

Okrajno sodišče v Velenju je v primeru tožbe SD zoper Janšo razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in poravnati še stroške sodnega postopka v višini nekaj več kot 800 evrov. Ob tem se mora Janša v 15 dneh javno opravičiti na Twitterju. Sodba še ni pravnomočna, Janša se lahko na odločitev sodišča pritoži v 30 dneh.

Sodišče je izdalo zamudno sodbo, ker Janša ni prevzel pošiljke sodišča in posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, pri tem pa je sodišče ugotovilo, da so izpolnjeni tudi drugi pogoji za izdajo zamudne sodbe. Sodišče je tožbenemu zahtevku ugodilo v celoti, so sporočili iz SD.

Sodišče je sicer ugotovilo, da morajo politične stranke pokazati večjo stopnjo strpnosti do kritike, a da je Janša prestopil mejo spoštovanja pravic drugih, saj je vedoma in namerno zapisal neresnične žaljive trditve. Obravnavani tviti so po mnenju sodišča žaljivi že sami po sebi, ne glede na to, kdo bi jih zapisal, s kakšnim namenom in na koga se nanašajo. Kot še izhaja iz sodbe, je sodišče ugotovilo, da je Janša sporne trditve objavil ob zavedanju, da njihova vsebina ni resnična ter da bo objavljena informacija doživela velik odziv javnosti.

Dogodki