Janša: Glede na načrtovane dobave cepiv lahko dosežemo 70-odstotno precepljenost do začetka poletja

Če bodo načrtovane dobave cepiv realizirane, lahko že do začetka poletja dosežemo 70-odstotno precepljenost prebivalstva, je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal premier Janez Janša. Glede trenutne epidemiološke slike je dejal, da se izboljšuje, a da v ponedeljek še ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov.
Janez Janša foto Vlada RS

Interesa za cepljenje je po besedah predsednika vlade Janeza Janše veliko. Pri tem pa želijo, da se dosledno upošteva vrstni red, določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja, ki upošteva načelo, da cepivo najprej dobijo tisti, kateri so najbolj ogroženi in pri katerih obstaja večje tveganje za potek bolezni.

Kot je pojasnil premier se mora evidenca cepljenja voditi dosledno, podatki se morajo vnašati natančno. To je pomembno zaradi dvojnega odmerka, je razložil in dodal, da inšpekcija nadzoruje cepljenja, jutri pa pričakujejo prvo poročilo.

Evropska unija je po pojasnilih Janše naročila 2,5 milijarde cepiv, kar je več kot ga potrebujemo. EU bo solidarnostno pomagalo državam, ki niso članice Evropske unije, je še povedal. Predsednik vlade pa je še dodal, da je stanje glede naročenih cepiv bistveno boljše kot prejšnji teden.

Kot je še pojasnil so najmanj tri cepiva še v obravnavi, najbližje odobritvi v tem trenutku je AstraZeneca. Pfizer širi proizvodnjo, zato je bila ta teden dobava manjša, v februarju bodo, kot je dodal naročene dobave povečane.

Po besedah Janše ima Slovenija za letos naročenih in odobrenih 2,75 milijona odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, 470.000 odmerkov cepiva podjetja Moderna. Skupno gre za 3,2 milijona odmerkov, ki bodo zadostovali za cepljenje 1,6 milijona ljudi.

“Stanje glede naročenih cepiv je bistveno boljše kot prejšnji teden. Interesa je veliko. Želimo, da se dosledno upošteva vrstni red, določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja,” je dejal Janša.

VIR: Vlada RS, STA

Preberi še:  Na voljo 600.000 evrov nepovratnih sredstev za odpravo zaraščanja kmetijskih površin

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun