Search
Close this search box.

Janša: Če bomo zdaj tvegali, bomo imeli šolo na daljavo do aprila ali maja

Predsednik vlade Janez Janša je na današnjem pogovoru o ponovnem odprtju vsaj dela vzgojno-izobraževalnih ustanov izpostavil, da v tem trenutku ne smemo tvegati s popolnim ponovnim odprtjem šol in vrtcev. Glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj pa je na drugi strani poudaril, da je potrebno vrtce in šole tudi zaradi škode, ki se dela otrokom in mladostnikom, čim prej odpreti.

Kot je dejal Janša, je odpiranje šol v največji meri odvisno od epidemiološkega položaja. Ta se je po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka po božično-novoletnih praznikih poslabšal. Najnovejši podatki in napovedi kažejo, da se bo število okužb in sprejetih v bolnišnice v prihodnjih dneh povečevalo, kar je po minulih praznikih splošen trend v EU, je pojasnil Krek, ter dodal, da obstaja upanje, da se bo položaj začel izboljševati konec januarja.

Potrebni so skupni napori, sicer bo do konca šolskega leta situacija takšna kot je, zagotovo vsaj do aprila, ko računajo, da bodo cepiva začela delovati, pa je dejal predsednik vlade Janša. Ob tem je izpostavil, da se zaveda, kako je videti šolanje na daljavo. “To, da šole ni, ni res. Šola je na daljavo, z vsemi posledicami, takšnimi in drugačnimi. Je pa pri epidemiji tako, da posledice pridejo z zamikom,” je opozoril ter dodal, da nekaj tisoč okužb na dan predstavlja “toliko in toliko več zasedenih postelj v slovenskih bolnišnicah, toliko več tistih, ki potrebujejo ventilator in umetno predihavanje, ter toliko več smrti.”

Predsednik vlade je še dodal, da se bodo “računi” zaradi druženja ob božično-novoletnih praznikih kazali še deset dni: “Verjetno gremo v najbolj zaostreno obdobje v času epidemije. Tveganje s sproščanjem nekaterih zapor, ki posledično omogočajo na stotisoče novih stikov na dan po celi državi, na primer s fizično prisotnostjo učencev in učiteljev v šolah, se lahko odraža v šolanju na daljavo do aprila ali maja.” Po njegovih besedah je v skupnem interesu, da “potrpimo še malo in premagamo še ta val, ki prihaja po praznikih”. Kot omejitev pri sproščanju je navedel zmogljivosti zdravstvenega sistema.

Šolstvo bo po Janševih besedah sicer prioriteta pri sproščanju, “a nič ne bomo dosegli, če vse odpremo in smo potem zaprti do aprila”.

Glavnega tajnika SVIZ Branimirja Štruklja pa so tovrstne izjave odgovornih na srečanju presenetile. “Če sem namreč prav razumel, opozarjate, da razmere niso take, da bi omogočale odprtje vrtcev in osnovnih šol,” je dejal. V sindikatu so namreč, kakor je dejal, razumeli, da je ministrica Kustec napovedala, da bi v ponedeljek v šolo lahko odšli učenci prvega triletje osnovne šole. Ob tem je ponovil njihovo stališče, da je treba šole in vrtce odpreti čim prej, seveda pa mora biti to varno, je še dejal.

Čim prejšnje odprtje šol in vrtcev pa so na srečanju, ki še traja, poudarili tudi ministrica in navzoči ostali predstavniki vzgoje in izobraževanja. Ob tem pa izpostavili, da si želijo, da vračanje poteka varno in da se šole ter vrtci ne odpirajo za vsako ceno. Izrazili so polno pripravljenost, da prispevajo k varnemu vračanju.

VIR: Vlada RS, STA, Siol

Dogodki