Search
Close this search box.

Janković: Za otroke prve triade predlagamo samotestiranje na domu. ZPMS staršem: Otrok ne puščajte pred vrati šol

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes dejal, da vseh 47 ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol, oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje mestne občine ter tudi sam vladi predlagajo, da bi se otroci prve triade samotestirali doma. Predlagajo še, da se učencem od 1. do 3. razreda dovoli uporaba zaščitnih mask iz blaga.

Janković je na novinarski konferenci pojasnil, da je v ponedeljek govoril tako z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem, kot tudi z direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanom Krekom, ki sta se oba s predlogom strinjala. Govoril je tudi z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, ki mu je ustno potrdila, da bo predlog poslala v odločanje vladi. Odgovora vlade pa Janković še ni prejel, je navedel.

Po njihovem predlogu bi se učenci prve triade samotestirali doma ob podpori staršev, v šolo pa bi prinesli izjavo, da ima otrok negativen rezultat. Na Mestni občini Ljubljana (Mol) poudarjajo, da so bili starši v vsem času epidemije zelo skrbni, v šole so sporočali o boleznih in okužbah otrok. S starši so dobro sodelovali, zato so prepričani, da bodo v skrbi za zdravje svojih otrok in drugih udeležencev v šoli tudi sedaj upravičili njihovo zaupanje, so zapisali v izjavi ob uvedbi samotestiranja v šolah.

Župan je pojasnil tudi, da bodo v Stožicah organizirali PCR točko za vse učence osnovnih in srednjih šol, ki bi jim test na novi koronavirus v šoli pokazal pozitiven rezultat. “Cilj je, da se bodo šole lahko hitreje odzvale z obveščanjem staršev in karantenami in da otrok ne mešamo skupaj z odraslimi na PCR točki na Metelkovi,” so zapisali. Janković je danes tudi vse ponovno pozval k cepljenju.

Jankovič starše poziva, naj zaradi sprejetih ukrepov ne pritiskajo na učitelje in ravnatelje v šolah, saj nimajo možnosti ravnati drugače, kot jim narekujejo odloki. Poleg tega vse starše prosi, naj ne goljufajo. Dodal je, da si ne predstavlja nobenega starša, ki bi otroka v prvem, drugem ali tretjem razredu učil, da bi lagal in ne bi naredil testa.

Kot je še poudaril, si učitelji želijo dobrega sodelovanja s starši, ljubljanski ravnatelji pa dobro skrbijo za otroke in so ti v šoli v dobrih rokah.

ZPMS staršem: Otrok ne puščajte pred vrati šol

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) z zaskrbljenostjo spremljajo aktualno dogajanje glede zaščitnih ukrepov za zajezitev virusa v šolskem okolju. “Stopimo korak nazaj in se skupaj potrudimo, da otroci ostanejo v šolah,” so zapisali in starše pozvali, naj ob začetku samotestiranja vseh učencev v šolah “ne puščajo otrok pred vrati šol”.

Kot so v ZPMS zapisali v sporočilu za javnost, že vse od pojava koronavirusa in uvedbe spremljajočih ukrepov opozarjajo, da so otroci in mladi tisti, ki jih je epidemija zelo zaznamovala.

Z zaskrbljenostjo spremljamo aktualno dogajanje okrog zaščitnih ukrepov za zajezitev virusa v šolskih okoljih in razprave politikov, odločevalcev, šolnikov, staršev in drugih, ki so s tem povezani,” so zapisali.

Opozarjajo, da intenzivno nasprotovanje mnenj med odraslimi ni v korist otrok. “Odrasli smo tisti, ki moramo poiskati ustrezne rešitve, ne glede na naša prepričanja,” so še dodali.

Sedaj, ko imamo odprte šole, se potrudimo, da tako tudi ostane, ne da se kopja lomijo na ramenih otrok in mladih,” je poudarila predsednica ZPMS Darja Groznik.

Sicer pa v ZPMS pozivajo k sprejetju ukrepov, ki bodo smiselni, premišljeni, neizključujoči in izvedljivi v praksi.

V sredo bodo namreč v šolah začeli izvajati samotestiranje na novi koronavirus, ki bo obvezno za vse učence. Starši ali skrbniki bodo za učence podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja. Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli in se bodo izobraževali na daljavo.

Ukrepom nasprotujejo nekateri starši, ravnatelji pa so izpostavljeni njihovim pritiskom. Pomisleke so izrazili tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Ministrstvo je zato danes za ravnatelje pripravilo še eno srečanje na daljavo na temo sprememb odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom v delu, ki se nanaša na šolstvo.

Dogodki

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes dejal, da vseh 47 ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol, oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje mestne občine ter tudi sam vladi predlagajo, da bi se otroci prve triade samotestirali doma. Predlagajo še, da se učencem od 1. do 3. razreda dovoli uporaba zaščitnih mask iz blaga.