Search
Close this search box.

Janja Garnbret najuspešnejša športna plezalka. Med prejemniki priznanja tudi Andrej Jež iz AK Črna

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 16. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju, turnem smučanju in lednem plezanju za leto 2022.

V športnem plezanju sta lovoriko osvojila Janja Garnbret in Luka Potočar, za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Mojstranškim vevericam, najuspešnejša alpinistka je Anja Petek in alpinist Luka Stražar, naj turna smučarja sta Karmen Klančnik Pobežin in Luka Kovačič, najuspešnejša ledna plezalka je Maja Šuštar Habjan.

Zbrane je uvodoma pozdravil in nagrajencem ponosno čestital podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miha Habjan: »Na PZS smo iskreno veseli in zelo ponosni, da imamo pod svojim okriljem tako raznolike, športno bogate, odlične ter vrhunske športnice in športnike. Alpinisti že desetletja krojite svetovni vrh. Športne plezalke in športni plezalci nas razvajate z nenehnimi vrhunskimi uspehi in postavljate našo drago Slovenijo v višave svetovne športno plezalne velesile. Tekmovalni turni smučarji in tekmovalni ledni plezalci, tudi na vas smo ponosni, saj nas vztrajno razveseljujete z uspehi in nam predstavljate vaše dve atraktivni in zanimivi športni disciplini

Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke, uspehe v turnem smučanju in lednem plezanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah.

Najuspešnejša športna plezalka je že šestič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je tudi v letu 2022 prevladovala na svetovnem odru športnega plezanja. Z evropskega prvenstva se je vrnila z zmagami v težavnosti, balvanih in kombinaciji, že šestič pa je z velikim naskokom postala skupna zmagovalka svetovnega pokala.

Najuspešnejši športni plezalec je drugič Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki je lani imel najuspešnejšo sezono doslej. Svojo prvo zmago na tekmi svetovnega pokala v težavnosti je dosegel prav na domači tekmi v Kopru. Skupaj z ostalimi odličnimi rezultati na tekmah svetovnega pokala mu je le-ta prinesla tudi skupno zmago, z evropskega prvenstva v Münchnu pa je prinesel srebrno kolajno v težavnosti.

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli: Katja Debevec (PK Scena), Mia Krampl (AO PD Kranj, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje-Matica), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Anže Peharc (AO PD Kranj), Lana Skušek (PK Scena), Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica).

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu so prejeli Jennifer Buckley (DRPK), Sara Čopar (ŠPO PD Celje-Matica), Lovro Črep (Šaleški AO), Tim Korošec (PK Škofja Loka), Timotej Romšak (PK Kamnik) in Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica).

Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Anja Petek (AK Rinka), alpinist pa  Luka Stražar (Akademski alpinistični odsek).

Najperspektivnejša alpinistka je Lara Nikolič (AO PD Radovljica) in najperspektivnejši alpinist je Gregor Šegel (AO PD Ljubljana-Matica).

Komisija za alpinizem PZS je priznanja za posebne dosežke v alpinizmu podelila Luki Lindiču (AO PD Celje-Matica), Boru Levičniku (AO PD Ljubljana-Matica), Žigi Oražmu (AO Kamnik) in Matiji Volontarju (AO PD Jesenice), Jerneju Kruderju (ŠPO PD Celje-Matica), Andreju Ježu (AK Črna).

Letošnji prejemniki priznanja za življenjsko delo v alpinizmu so Mojstranške veverice (Janez Brojan, Klavdij Mlekuž, Janko Ažman in Janez Dovžan; posthumno Zvone Kofler in Miha Smolej).

Najuspešnejša turna smučarka 2022 je Karmen Klančnik Pobežin (TSK LiMa), najuspešnejši turni smučar pa je  Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja). Priznanje perspektivnim je prejel Maj Pritržnik (TSK LiMa).

Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale) je najuspešnejša slovenska športnica v tekmovalnem lednem plezanju zadnjih let. 

Iskrene čestitke vsem športnikom za njihove izjemne dosežke.

Na spletni strani PZS so zapisali: “Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj z željo, da bodo tudi v letu 2023 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti neomajnost, predanost in strast, ki jih usmerjajo pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.”

O obrazložitvah posameznih dosežkov, si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Planinska zveza Slovenije

Dogodki

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 16. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju, turnem smučanju in lednem plezanju za leto 2022.