Search
Close this search box.

Janja Garnbret: Če ne bi bilo OI, bi bila zelo razočarana

Janja Garnbret bo glavno slovensko športno orožje na prestavljenih poletnih olimpijskih igrah, ki se bodo v Tokiu začele čez 39 dni. Slovenska zvezdnica športnega plezanja si niti ne želi predstavljati, da tudi letos OI ne bi izpeljali. Če ne bi bilo olimpijskih iger, bi bila zelo razočarana, je dejala.

“Olimpijske igre mislim, da bodo, vse vsaj tako kaže. Čeprav spet z Japonske prihajajo informacije, da naj bi igre odpovedali, mislim, da jih bodo izpeljali,” je v izjavi za STA povedala 22-letna Garnbretova. Ali bi bila razočarana, če iger ne bi izpeljali? “To pa bi bila. Ne vem, po koliko časa bi si opomogla. Bi bila kar razočarana.”

Pred odhodom na Japonsko jo od 23. do 26. junija čaka še tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v Innsbrucku na avstrijskem Tirolskem. Do takrat pa novi treningi. “Pred mano je težko obdobje, v smislu treninga. Treniram v vseh treh disciplinah: hitrost, težavnost, balvani. Do olimpijskih iger ni več toliko časa, tako da sem popolnoma osredotočena na OI.”

Kot pravi, se veseli tekme v Innsbrucku, ker bo šlo za tekmo v dveh disciplinah – balvanih in težavnosti. Ocenjuje, da je s formo tam, kjer mora biti in za zdaj vse poteka po načrtih, oziroma planu, kot sta si ga začrtala s trenerjem Romanom Krajnikom.

Sezono svetovnega pokala je odprla s prepričljivo balvansko zmago v Meiringenu v Švici. Nato je sledil odhod čez veliko lužo v Salt Lake City, kjer je preizkusila formo v hitrosti in še enkrat v balvanih.

V hitrosti je prvič plezala pod mejo devetih sekund (8,36) ter se prvič prebila v izločilne boje, s 15. mestom pa je postavila svoj najboljši dosežek v tej disciplini. V balvanih je bila znova na stopničkah, tokrat druga.

Po prihodu domov je nastopila v Ljubljani na tekmi državnega prvenstva v težavnosti. Proti pričakovanjem je bila “komaj” tretja, a jo to ne skrbi, saj s trenerjem formo tempirata na najbolj pomembno tekmo sezone v Tokiu.

“Ta tekma v Ljubljani mi ni ustrezala. Sem se vrnila ravno iz ZDA, komaj dva dni sem bila doma pa že nova tekma. Kljub temu je šlo za prvo štrik-tekmo v sezoni, prvo tekmo v težavnosti po lanskem Brianconu. Se je bilo lepo preizkusiti tudi v težavnosti. Zelo lepo je bilo spet po dolgem času tekmovati doma, bilo je prijetno vzdušje, prišlo je tudi kar nekaj ljudi,” je povedala 22-letnica.

Garnbretova, aktualna svetovna prvakinja v balvanih, težavnost in kombinaciji, je v finalu težavnosti presenetljivo padla že sredi stene, pred njo pa sta se uvrstili reprezentančni kolegici Katja Debevec in Mia Krampl, ki je dobila prvo od tekem DP v težavnosti. “Malo sem si narobe pogledala smer in si jo naredila težjo, kot je bila v resnici. Na koncu sem se odločila za nepravo stvar,” je svoj nastop ocenila Garnbretova.

“Mislim, da sem težavnost dosti trenirala in da sem dobro pripravljena. Ta tekma ni bila ravno pokazatelj forme. In niti ni bila tako pomembna,” je še dodala.

Tudi v ZDA je bila za zmago v balvanih malenkost boljša Američanka Natalia Grossman, ki sicer na OI ne bo tekmovala. “Mislim, da sem pokazala, da sem še vedno tam, kot je treba, tako da se ne sekiram zaradi drugega mesta. Natalia je dobro odplezala, jaz sem pa naredila napako že v prvem balvanu, čeprav sem vedela, da gre za ‘rundo’, ko moraš zlest vse v enem poskusu.”

“Balvani so bili malo prelahki in nisi mogel pokazati, česa si zmožen. Seveda je tudi to umetnost, da ne narediš napake, in vrlina, ki jo moraš obvladati, da kot zadnji na steni veš, da moraš vse preplezati v prvem poskusu, in to tudi narediš,” je dodala.

Pred olimpijskimi igrami se vse bolj posveča treningu v disciplini hitrosti, ki ji je najmanj domača. “V Salt Lake Cityju sem se še najbolj veselila prve hitrostne tekme. Res sem trenirala hitrost in sem hotela pokazati vse, kar znam. V osmini finala se mi je ponesrečilo, mi je spodrsnilo, sem pa zelo zadovoljna s svojim časom v kvalifikacijah,” je dodala.

Dogodki

Janja Garnbret bo glavno slovensko športno orožje na prestavljenih poletnih olimpijskih igrah, ki se bodo v Tokiu začele čez 39 dni. Slovenska zvezdnica športnega plezanja si niti ne želi predstavljati, da tudi letos OI ne bi izpeljali. Če ne bi bilo olimpijskih iger, bi bila zelo razočarana, je dejala.