Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

DZ je podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. S tem je postal 18. minister za zdravje doslej in tretji, ki vodi ta resor, v tej vladi. Poklukar verjame, da je pred nami ključen trenutek za spremembe v zdravstvu, zato je pozval k poenotenju v skupnem cilju, da bi dosegli spremembe. Z delom na ministrstvu začenja v sredo.
Eu70yNYXcAEyX7h

Poklukar, sicer zdravnik internist je po imenovanju in zaprisegi za ministra ponovil, da bi bil danes raje v ambulanti, a verjame, da lahko na mestu ministra naredi več za zdravje ljudi. “Verjamem, da je pred nami ključen trenutek za spremembe v zdravstvu. Skupaj in poenoteni v skupnem cilju lahko dosežemo tisto, kar v zdravstvu že dolgo čakamo. Naši pacienti, zaposleni in vsi Slovenci si to zaslužimo,” je povedal. Vse v DZ je povabil h konstruktivnemu dialogu in sodelovanju.

Imenovanje Poklukarja je podprlo 50 poslancev – poleg poslancev koalicije tudi poslanci SNS, štirje iz poslanske skupine DeSUS in manjšinska poslanca. Proti pa so glasovali poslanci LMŠ, SD in Levice, v SAB so se glasovanja vzdržali.

Poslanska razprava se je poleg o njegovih kompetenca za vodenje zdravstvenega resorja vrtela tudi o nakopičenih težav zdravstvenega sistema. Poslanci so ugotavljali, da se bo minister v prvi vrsti ukvarjal z obvladovanjem epidemije. Med nalogami, ki ga čakajo na čelu ministrstva, so poslanci med drugim našteli obvladovanje epidemije in krajšanje čakalnih dob.

Posle bo Poklukar od premierja Janeza Janše, ki je po odstopu Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje konec decembra lani začasno vodil zdravstveni resor, prevzel v sredo zjutraj. Tako se bo udeležil tudi sredine seje vlade, na kateri bodo pretresali epidemiološke razmere v državi.

Prednostno se bo lotil reorganizacije ministrstva in njegove kadrovske okrepitve. Potem pa seveda vse, kar je vezano na epidemijo – evalvacija, reorganizacija in spremenjeno delovanje svetovalne skupine,” je naštel. Izpostavil pa je tudi vprašanje zalog osebne varovalne opreme, testiranj na novi koronavirus in cepljenje ter prenove strategije cepljenja.

Že v sredo pa bodo poslali pobudo za sestanek na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je napovedal Poklukar.Računamo tudi na hiter odziv. Čim prej si želimo poslati javnim zavodom jasna navodila, kako v tem težkem letu, ko smo še del epidemije, zagotoviti dostopno zdravstvo in obvladljive čakalne vrste,” je pojasnil. Načrtuje pa tudi srečanje z Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije, ministrstvom za finance, strokovnimi združenji in predstavniki delavcev.

Prejšnji teden je Poklukar v predstavitvi svoje vizije zdravstva pred parlamentarnim odborom poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo. Izpostavil je potrebo po krepitvi primarne zdravstvene ravni, zlasti dela zdravstvenih domov, ter jasni ločitvi dela v javnem in zasebnem zdravstvu.

Za zdravstvo je po njegovih besedah treba nameniti več denarja, vire financiranja pa razpršiti. Zavzema se za jasno opredelitev košarice pravic iz osnovnega zavarovanja ter za preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja. Po njegovem mnenju je ključno urediti dolgotrajno oskrbo.

Poklukar na položaj zdravstvenega ministra ne stopa v začetku mandata, pač pa dobro leto pred rednimi parlamentarnimi volitvami, zato vsi njegovi načrti najbrž niso uresničljivi v tako kratkem času. A glede tega je prejšnji teden za STA dejal: “Nikoli ne reci nikoli. Delali bomo v tej luči, vemo, da na nekatere reformne zakone čakamo že leta, celo desetletja. To je cilj. Za katerega bo največja pripravljenost, pa bomo ocenili v naslednjih dneh in potem šli korak za korakom.”

Novi zdravstveni minister prihaja na kadrovsko okleščeno ministrstvo s svojo ekipo, katere imen do sedaj še ni želel razkrivati, a šlo naj bi za kompetentne ljudi v zdravstvu, ki so imeli v zadnjih letih pomembno vlogo. O tem, kdo bo zasedel položaj državnih sekretarjev – mandat državnih sekretarjev je namreč vezan na ministra – Poklukar danes še ni želel govoriti. Je pa prejšnji teden po zaslišanju na matičnem odboru DZ na vprašanje STA, ali trenutni državni sekretarki – Alenka Forte in Marija Magajne – ostajata na položaju, dejal, da se bo po prihodu na ministrstvo sestal z zaposlenimi in jim dal možnost, da se izkažejo na svojih položajih.

Menedžersko se je Poklukar sprva uril v jeseniški bolnišnici, katere vodenje je prevzel pri 35-letih in je bila takrat globoko v rdečih številkah. A pod njegovim vodstvom je bolnišnica kot prva v državi uspešno zaključila program sanacije poslovanja. V Poklukarjevem času so zgradili tudi urgentni center, pri čemer je med gradnjo delo urgentnega centra nemoteno potekalo v vojaški poljski bolnišnici.

Po petih letih vodenja gorenjske bolnišnice je prišel na vrh največje bolnišnice v državi, Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je zamenjal Aleša Šabedra, ki je tedaj prevzel vodenje ministrstva za zdravje. Slabega pol leta po začetku vodenja UKC se je začela epidemija covida-19, v tem času so v UKC uspeli izvesti nekaj investicijskih projektov, zlasti v luči potreb po obravnavi covidnih bolnikov.

Večjih grehov v Poklukarjevi karieri ni zaslediti. Čeprav so v NSi dejali, da je bil Poklukar med kandidati, ki so jih predlagali za ministra za zdravje, pa sam poudarja, da ni član nobene stranke in nobene kvote.

Z njegovim imenovanjem za zdravstvenega ministra tako največja bolnišnica v državi ostaja brez generalnega direktorja, začasno naj bi v. d. direktorja postal Jože Golobič, dosedanji predsednik sveta UKC. Svet UKC bo o tem odločal v sredo.

STA objavlja tabelo s podatki glasovanja o imenovanju Janeza Poklukarja za ministra za zdravje.

Glasovanje po poslancih

SDS
------------------------------------
BAH ŽIBERT ANJA       Za
BREZNIK FRANC        Za
BRINOVŠEK NADA       Za
DOBLEKAR BORIS       Za
FERJAN JURE         Za
FURMAN KARMEN        Za
GRIMS BRANKO        Za
IRGL EVA          Za
IVANUŠA LIDIJA       Za
JERAJ ALENKA        Za
KALOH DEJAN         Za
KEPA FRANCI         Za
KRIVEC DANIJEL       Za
LENART JOŽEF        Za
LEP ŠIMENKO SUZANA     Za
LISEC TOMAŽ         Za
MERJASEC LEON        Za
MOŠKRIČ JANEZ        Za
PODKRAJŠEK BOJAN      Za
POGAČNIK MARKO       Za
POJBIČ MARIJAN       Za
ROSEC FRANC         Za
ŠKRINJAR MOJCA       Za
TANKO JOŽE         Za
ZAVADLAV UŠAJ ELENA     Za
ŽNIDAR LJUBO        Za

LMŠ
------------------------------------
DIVJAK MIRNIK LIDIJA    Proti
GOLUBOVIĆ BRANE       Proti
HEFERLE TINA        Odsotna
KORČE JERCA         Proti
KOVAČIČ ALJAŽ        Proti
LENART JOŽE         Proti
MEDVED RUDI         Proti
MÖDERNDORFER JANI (JANKO)  Proti
PAULIČ EDVARD        Proti
PAVŠIČ ROBERT        Proti
PEČEK IGOR         Odsoten
PREBIL NIK         Proti
ŠAREC MARJAN        Proti
ZABRET ANDREJA       Proti

SD
------------------------------------
BAKOVIĆ PREDRAG       Proti
BEVK SAMO          Proti
HAN MATJAŽ         Proti
HOT MEIRA          Proti
KNEŽAK SONIBOJ       Proti
KOPRIVC MARKO        Proti
MURŠIČ BOJANA        Proti
NEMEC MATJAŽ        Proti
PREDNIK JANI        Proti
TRČEK FRANC         Proti
ŽIDAN DEJAN         Proti
ŽIDAN GREGOR        Proti

Levica
------------------------------------
CIGLER ŽELJKO        Proti
KORAŽIJA BOŠTJAN      Proti
KORDIŠ MIHA         Proti
MESEC LUKA         Proti
SITER PRIMOŽ        Odsoten
SUKIČ NATAŠA        Proti
T. VATOVEC MATEJ      Proti
TOMIĆ VIOLETA        Proti

SMC
------------------------------------
GREGORČIČ MONIKA      Za
PERIČ GREGOR        Za
RAJIĆ BRANISLAV       Za
SLUGA JANJA         Za
UDOVČ MATEJA        Za
VERBIČ DUŠAN        Za
ZORČIČ IGOR         Za
ŽNIDARIČ MOJCA       Za

NSi
------------------------------------
ČERNIGOJ ANDREJ       Za
DIMIC IVA          Za
HORVAT JOŽEF        Za
PAVLIN BLAŽ         Za
PREVC MIHAEL        Za
REBERŠEK ALEKSANDER     Za
ŠUŠTAR TADEJA        Za

DeSUS
------------------------------------
HRŠAK IVAN         Za
JURŠA FRANC         Za
LEP JURIJ          Vzdržan
POLNAR ROBERT        Za
SIMONOVIČ BRANKO      Za

SAB
------------------------------------
BANDELLI MARKO       Vzdržan
BRATUŠEK ALENKA       Vzdržana
KOCIPER MAŠA        Odsotna
RAJH ANDREJ         Vzdržan
STAROVIĆ VOJKO       Odsoten

SNS
------------------------------------
IVANUŠA JANI        Za
JELINČIČ PLEMENITI ZMAGO  Za
ŠIŠKO DUŠAN         Za

Narodne skupnosti
------------------------------------
HORVÁTH FERENC       Za
ŽIŽA FELICE         Za

Glasovanje po poslanskih skupinah

stranka   za   proti  vzdržani odsotni skupaj
-------------------------------------------------------
SDS     26    0    0    0    26
LMŠ      0    12    0    2    14
SD      0    12    0    0    12
Levica    0    7    0    1    8
SMC      8    0    0    0    8
NSi      7    0    0    0    7
DeSUS     4    0    1    0    5
SAB      0    0    3    2    5
SNS      3    0    0    0    3
PS IMNS    2    0    0    0    2

Vir: DZ

Piše: Anja Gorenc

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.