Search
Close this search box.

Janez Lavre: Korošci si zaslužijo enakopravno bolnišnično obravnavo kot pacienti v drugih regijah

Direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre je danes, 13. februarja 2024, eno leto pred iztekom mandata, svetu zavoda podal odstop z mesta direktorja.

Po tem, ko je danes, 13. februarja 2024, svojo odstopno izjavo kot direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec podal Janez Lavre, smo ga v našem uredništvu prosili za izjavo ter pojasnila za njegovo odločitev.

Kot je za naše uredništvo povedal g. Lavre, se je za odstop odločil, saj je mnenja, da je Splošna bolnišnica Slovenj Gradec v neenakopravnem položaju v primerjavi z drugimi bolnišnicami po državi. Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je, kot vsaka druga regijska bolnišnica namenjena temu, da skrbi za ustrezno zdravstveno varstvo ljudi na sekundarnem nivoju in ko se pojavijo stvari, iz katerih je razvidno, da je bolnišnica v neenakopravnem položaju v primerjavi z drugimi, potem nastanejo problemi.

Meni, da si ljudje na Koroškem ne zaslužijo drugačne obravnave kar se tiče skrbi za zdravje, kot pacienti v drugih regijah, saj niso nič drugačni od tistih v Ljubljani. Prav je in potrebno je, da se ustrezno zdravstveno varstvo zagotavlja vsem, brez razlik.

Janez Lavre si je od leta 2007 prizadeval za enakopravnost SBSG, da bi bile zdravstvene storitve v bolnišnici priznane vsem izvajalcem enako, a do tega ni prišlo. V zadnjih dveh letih se ni zgodilo nič v dobro zdravstvenega stanja Korošcev, kar priča tudi dejstvo, da so si v SBSG zadnjih šest let prizadevali, da bi dobili sredstva za nakup gama kamere, pa to tega ni prišlo. Ko so takšno kamero potrebovali v bolnišnici v Izoli ali Novi Gorici, pa so tak aparat dobili v obeh bolnišnicah.

Prav tako je dodal, da ko se je s 1. 1. 2023 spremenilo plačevanje akutne bolnišnične obravnave, je ena od bolnišnic v državi dobila dodatnih 1,2 milijona evrov sredstev, Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, ki je ena izmed redkih bolnišnic v državi, kjer opravljajo operacije prekomerne teže, pa je zaradi tega izgubila 800.000 €. Iz tega naslova je bolnišnica dobila zgolj 88.000 € sredstev.

Ker očitno nekdo odloča, koliko dobi katera bolnišnica, je bilo to za g. Lavreta jasen znak, da je SBSG pravzaprav kot bolnišnica drugotnega pomena in nikakor enakopravna ostalim in zanj je bilo nedopustno vztrajati na položaju direktorja. Mogoče bo njegov odstop z mesta direktorja nekakšna streznitev za koga, mogoče bo to spodbudilo koga k razmisleku o tem, kako nadaljevati.

Prav tako smo ga povprašali o stavki zdravnikov, kateri so se pridružili tudi zdravniki v SBSG. Sam je mnenja, da stavke zdravnikov ne bi smelo biti, ker kratko vedno potegne najbolj ranljiva skupina – pacienti. Kot zdravnik g. Lavre ne stavka in nikoli ne bo, saj meni, da so za to druge poti in dogovori. Mačehovski odnos vlade, kako se stavke loteva in koga imenuje v pogajalske skupine pa kaže na veliko ignoranco do zdravniškega ceha. Po drugi strani pa ne razume niti zdravnikov, ker so obrnil hrbet pacientom.

Veliko je med stavko zdravnikov slišati tudi o Hipokratovi prisegi, saj naj bi bili pacienti vedno na prvem mestu zdravnikov. Janez Lavre meni, da se mora vsak zdravnik odločiti zase, kaj je prav, kako ocenjuje svoj položaj in kako ravnati, a vedno, kadar imaš pred seboj bolnega človeka, moraš kot zdravnik pokazati sočutje in mu pomagati, šele potem pa izkoristiti druge možnosti za dogovore naprej. V dogovorih glede stavke vidi določeno težavo tudi z vladne strani, saj je vlada sama določila terminski plan stavke in pogajanj, ki se ga zdaj ne drži. To dokazuje tudi odnos vlade do drugih poklicnih skupin, ki so v podobnem položaju kot zdravniki.

Po odstopu z direktorskega položaja Janez Lavre še naprej ostaja zdravnik na internem oddelku  Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, kjer bo še naprej delal v dobro pacientov.

Dogodki

Direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre je danes, 13. februarja 2024, eno leto pred iztekom mandata, svetu zavoda podal odstop z mesta direktorja.