Search
Close this search box.

Jabolko navdiha danes tudi zdravstvenim delavcem

Predsednik republike Borut Pahor bo medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem in babicam vročil repliko jabolka navdiha. Priznanje bodo prejeli za njihov nenadomestljiv prispevek pri premagovanju epidemije koronavirusa, so v sporočilu za javnost zapisali na uradu predsednika republike.

Posebna slovesnost bo potekala v kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Slovesnosti se bodo udeležili izvajalci zdravstvene in babiške nege iz različnih zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodov, ki so v času epidemije strokovno, predano in človeško skrbeli za paciente, so zapisali na uradu predsednika. Priznanje bo v njihovem imenu prevzela predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman. Podelitev priznanja bodo začeli ob 13.30.

“Medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege, bolničarji-negovalci in babice so nenadomestljiv del naše skupnosti. Ljudje jim zaupamo. Še posebej v času epidemije smo se zanesli nanje in na njihovo človečnost, s katero so nas nesebično hrabrili in navdihovali. So junaki človečnosti in upanja, ki jim dolgujemo veliko hvaležnost in posebno spoštovanje,” so pojasnili na uradu predsednika.

Kot so zapisali, je po podatkih zbornice v Sloveniji 29.421 izvajalcev zdravstvene in babiške nege in prav oni predstavljajo temelj slovenskega zdravstvenega sistema. Na uradu predsednika so jih obenem označili kot nepogrešljiv del zdravstvenih ekip, ki so “s svojo profesionalnostjo, srčnostjo in pogumom so tudi v najbolj težkih trenutkih prispevali k varnemu zagotavljanju potrebne nujne zdravstvene oskrbe vseh prebivalcev Slovenije”.

Predsednik Pahor je jabolko navdiha 29. marca v predsedniški palači virtualno podelil vsem “junakom človečnosti in upanja”, ki so v času spopadanja z epidemijo skrbeli za čim bolj normalen potek življenja. Replike tega priznanja pa je do zdaj izročil že zaposlenim Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, prostovoljcem Mladinskega centra Velenje, pobudnikom vseslovenske akcije Maske za vse v Trbovljah ter klicnemu centru za informacije o koronavirusu.

Medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege, bolničarji-negovalci in babice bodo priznanje tako prejeli v letu, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic, so še izpostavili v sporočilu.

Dogodki