Search
Close this search box.

Izzivi na področju mestnega redarstva v MO Slovenj Gradec ter potreba po dodatni zaposlitvi

Na 17. redni seji so se mestni svetniki seznanili tudi s poročilom o delu Organa skupne občinske uprave SOK za leto 2023.

Vodja  SOK Sašo Blatešič je poročilo o delu predstavil po nalogah, ki jih SOK pokriva: medobčinsko redarstvo, medobčinski inšpektorat in medobčinski urad za izvajanje nalog občin (pravna služba, proračunsko računovodstvo, urejanje prostora, varstvo okolja in urejanje prometa).

Delo medobčinskih redarjev je specifično. Opravljajo ga lahko samo osebe s posebnimi pooblastili, ki morajo na začetku zaposlitve opraviti obvezno usposabljanje. Pooblastila, ki jim jih podeljuje zakonodaja, terjajo odgovornosti in opravljanje dela v posebnih okoliščinah. Te velikokrat pripeljejo do nevarnih in neugodnih situacij. Redarji se na terenu vsakodnevno srečujejo z nejevoljo občanov, saj so na nek način represivni organ. V letu 2024 predlagajo zaposlitev dodatnega redarja, saj jim zakonodaja vsako leto nalaga več pristojnosti za nadzor in pooblastil. Redarji imajo pri svojem delu ista pooblastila in pristojnosti kot policija, zato bi bilo smiselno tudi pri delu upoštevati pravila stroke, ki za nadzor predvidevajo terenske patrulje v parih. S tem bi povečali zakonitost delovanja redarstva ter varnost redarjev.

Z reorganizacijo občinske inšpekcije v letu 2020 se je obseg dela, ki odpade na enega zaposlenega inšpektorja v Medobčinskem inšpektoratu, zelo povečal, zato so v preteklosti zaposlili še enega inšpektorja. V takšni kadrovski zasedbi z dvema inšpektorjema so delovali še do konca leta 2023. Za leto 2024 je spremenjen kadrovski načrt in sicer se predvideva zaposlitev še enega dodatnega inšpektorja. Razpis za prosto delovno mesto najdete na: JAVNI NATEČAJ ZA ZASEDBO PROSTEGA URADNIŠKEGA DELOVNEGA MESTA – INŠPEKTOR (slovenjgradec.si).

Medobčinski urad za izvajanje nalog občin izvaja naloge s področja pravne službe, proračunskega računovodstva, urejanja prostora, varstva okolja ter urejanja prometa.

Zaključni račun MO Slovenj Gradec

Predlog zaključnega računa je mestnemu svetu predstavil vodja Oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve Darko Sagmeister.

Vir: MO Slovenj Gradec

Naroči se
Obvestilo o
guest

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
mihi
mihi
18 dni nazaj

Kdaj dobimo občani, ki smo imeli izveden popis škod po poplavah manjši od 6000 evrov, ta denar? Nismo mi krivi za ne vzdrževane vodotoke in polne struge kamenja in naplavin še od prej.

Johan
Johan
Reply to  mihi
18 dni nazaj

Ne delajo nic.z avti se elite vozijo po plocnikih,redarji pa nic.

Na 17. redni seji so se mestni svetniki seznanili tudi s poročilom o delu Organa skupne občinske uprave SOK za leto 2023.