Search
Close this search box.

Izdaja zdravil za uporabo v humani medicini ne bo več omejena

Vlada je na včerajšnji seji odpravila omejitev izdaje zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti ter preklicala povečanje izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke. Stroka je namreč ocenila, da ukrepa nista več potrebna, so sporočili iz vlade.

V času umirjanja nalezljive bolezni ni več povečanega povpraševanja po nekaterih zdravilih za uporabo v humani medicini brez recepta, zato je zmanjšano tveganje pomanjkanja zdravil. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je seznanila ministrstvo za zdravje, da preskrba z zdravili ni motena.

Ob tem Slovenija še vedno upošteva priporočila Evropske komisije državam članicam unije, da z razpoložljivimi zalogami zdravili ravnajo skrbno in premišljeno.

Izdana količina zdravila, za katerega ni potreben zdravniški recept in katerega izdaja ni dovoljena na podlagi samopostrežne izbire, je za enega uporabnika omejena na največ tri pakiranja z najmanjšim številom enot oziroma eno pakiranje z večjim številom enot, so sporočili iz ministrstva. Določena pa je tudi dodatna varovalka, da lahko organ, ki je pristojen za zdravila, pri posameznem zdravilu v dovoljenju za promet z zdravilom, dodatno omeji število pakiranj in število enot zdravila za enkratno izdajo brez recepta posameznemu uporabniku.

V Sloveniji pa tudi ni več povečanih potreb po dezinfekcijskih sredstvih za površine in roke, ki jih ne bi bilo mogoče zadovoljiti z industrijsko proizvedenimi dezinfekcijskimi sredstvi ter običajnimi zalogami galensko izdelanih dezinfekcijskih sredstev za površine in roke, so dodali na vladi.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Dogodki