Search
Close this search box.

Izbor najboljših slovenskih restavracij 2019: Na seznamu tudi koroški ponudniki vrhunske kulinarike

Fotografija je simbolična

V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji – »THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS pod sponzorstvom Diners Cluba« za leto 2019, so tretje leto zapored pripravili nov preliminarni seznam restavracij, med katerimi so se znašle tudi štiri koroške gostilne in restavracija, ki so znane po okusni hrani in vrhunski postrežbi.

Slovenske restavracije se za zdaj še ne morejo pohvaliti z Michelinovimi zvezdicami, toda zanimanje za našo deželo kot kulinarično destinacijo skokovito narašča. Zasluge za to imajo predvsem naši nagrajeni kuharski mojstri, ki se zavedajo, kako navdušiti gastronomskega obiskovalca z lokalnimi posebnostmi. Večino sestavin črpajo iz lokalnega okolja in bližnjih eko-kmetij, kar omogoča najkrajšo pot od kmetije do mize. Odlične slovenske chefe lahko odkrijemo vedno pogosteje na svetovnih kulinaričnih ocenjevanjih, mnogim pa je koristno tudi nacionalno ocenjevanje “The Slovenia Restaurant Awards by Diners Club”.

V ekipi The Slovenia si z dolgoletnimi izkušnjami na področju mednarodne turistične literature želijo prispevati najboljši izbor restavraciji v Sloveniji, ki je večplasten – strokoven, neodvisen in namenjen širši publiki, domačim in tujim turistom. Njihova vizija je dolgoročen dvig kakovosti storitev in obiska v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie” kulture Slovencev. K izboru so povabili tako strokovno kot tudi ljubiteljsko javnost, da skupaj predstavijo vseslovenske in regijske top liste najboljših restavracij, kar ponuja slovenska kulinarika in jih ponudijo tujim in slovenskim turistom.

Na podlagi strokovnih kriterijev in osebnih izkušenj je Nadzorni odbor pripravil obširen seznam restavracij, kar 201, od tega je 41 novih, za katere meni, da s svojo ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Slovenijo so razdelili na štiri regije po razdelitvi STO – ja; Alpska Slovenija (50 restavracij, 10 novih), Mediteranska in Kraška Slovenija (48 restavracij, 14 novih), Termalna Panonska Slovenija (34 restavracij, 2 novi) ter Ljubljana in Osrednja Slovenija (69 restavracij, 15 novih).

Med finaliste pa so se uvrstili tudi koroški ponudniki odlične kulinarike; Gostilna Lečnik, @Gostilna pri Lipi, Gostilna Murko, Gostilna Delalut ter prvič do zdaj še hotelska restavracija Hotel Korošica. Celoten seznam najdete TUKAJ. 

 Glasovanje poteka v treh nivojih – listo najboljših 201 restavracij, ki ga je pripravil Nadzorni odbor – strokovna komisija (prvi nivo) so predali v glasovanje Gastronomski komisiji, katero sestavljajo chefi, kulinarični strokovnjaki, kritiki, sommelieri, gostinci, vinarji, bonvivani, poslovneži, društva (drugi nivo je glasovanje zaprtega tipa, ki se je začelo 30. 1. 2019 in bo trajalo do 28. 2. 2019). Njihovi glasovi nosijo 75% moči končne ocene. Vsak član Gastronomski komisiji, v vsaki regiji izbere do 10 najboljših. Člani so bili izbrani s strani organizatorja in strokovne komisije. Končni rezultat je 10 oz. 20 (LJ) najboljših restavracij ter razglasitev po 1 zmagovalne restavracije v vsaki regiji, dobimo torej 4 zmagovalce.

Na podlagi rezultatov iz prvega kroga glasovanja organizator pridobi polovični seznam restavracij in ga preda v glasovanje širši slovenski javnosti, ki bo preko spleta in družbenih omrežij pozvana h glasovanju 1. 3. 2019 (tretji nivo). Glasovi ljudstva nosijo 25% moči končne ocene. Glasovanje se bo zaključilo konec marca, z razglasitvijo 4 regijskih dogodkov in finalistov The Slovenia Restaurant Awards by Diners Club za leto 2019.

Zaključni dogodek bo 7. 5. 2019, pospremljen s konferenco, razglasitvijo in podelitvijo diplom in t.i. ekskluzivne večerje, izpod rok najboljših slovenskih kuharjev pod vodstvom Ane Roš. Novost izbora je tudi ta, da se bo letos prvič z zbranega sklada za “The Slovenia young chef Foundation” izkupiček večerje šel v sklad, ki je namenjen za štipendiranje “mladega Chef-a”. Hkrati bodo podelil tudi nagrade “Vox populi” in “National Top 3”; ta je namenjena trem nacionalnim zmagovalcem za celotno Slovenijo.

Nadzorni odbor sestavljajo dr. Janez Bogataj (zaslužni redni profesor, doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti), doc. dr. Aleš Gačnik (predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem), mag. Helena Cvikl (direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor) in Yuri Barron (mednarodni novinar in glavni urednik mednarodnih založb The Slovenia ter InYourPocket).

Gastronomsko Akademijo sestavljajo “Chefi” (vsaka restavracija prejme možnost treh glasov), Gastronomska združenja (Slow Food Ljubljana, Primorska in Štajerska, Chaine des Rotisseurs, Vinski konvent sv. Urbana Ljubljana in Portorož, Sommelier Master, SloVino Sommelier Club, Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije in Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije) ter Foodiji & mediji (novinarji, uredniki, kritiki, blogerji in ostali ljubitelji kulinarike).

Pogoj za sodelovanje je, da restavracija obratuje najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2018, bodo lahko kandidirale šele za leto 2020.  Ponudba hrane mora biti raznovrstna, inovativna, iz kakovostnih sestavin, prezentacija je zanimiva in všečna, okusi so skladni, spajanje hrane in pijače je primerno. Storitev pa temelji na prijazni postrežbi, ter načinu in znanju priporočanja hrane in pijače. Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.

Podporo pri izboru so tudi letos izkazali s strani podjetja Diners Club, kot generalni pokrovitelj. Pridružila pa so se jim tudi gastronomska združenja, društva na področju vinarstva in sommelier-stva, ter mediji (Slow Food Primorska, Slow Food Ljubljana, Slow Food Štajerska, Sommelier Master, Chaine des Rotisseurs, Vinski konvent sv. Urbana Ljubljana, Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, SloVino, Sommelier Club, Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Vinski konvent sv. Urbana Portorož, OZS – sekcija za gostinstvo in turizem).

Seznam najboljših restavracij “THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS 2019 by Diners Cluba” je objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com. Seznam bo objavljen tudi v vodiču “THE SLOVENIA GASTRONOMY” in v knjigi “THE SLOVENIA RESTAURANTS”.