Iz Slovenije na Zelenortske otoke 150.000 odmerkov AstraZenece

Slovenija bo Zelenortskim otokom v namen humanitarne pomoči ob epidemiji covida-19 brezplačno namenila 150.000 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, je na današnji dopisni seji odločila vlada. Do konca julija so sicer na Zelenortskih otokih potrdili 33.721 okužb in 298 smrti zaradi covida-19.

V otoški državici ob zahodni obali Afrike z okoli 550.000 prebivalci veljajo ukrepi nošenja mask in preventivni higienski ukrepi za zmanjševanje tveganja za širjenje novega koronavirusa, doseči pa želijo tudi čim višjo precepljenost. Cepijo s cepivi Oxford/AstraZeneca in Pfizer/BioNTech, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kot so izpostavili, Slovenija tudi v času pandemije uresničuje zavezanost k humanitarni pomoči. Obenem je v njenem interesu, da se čim več ljudi cepi in se s tem zagotovi večja kolektivna zaščita tudi izven nacionalnih meja, še posebej na območjih, ki so za Slovence turistično ali poslovno zanimive, med katera sodijo tudi Zelenortski otoki. Slovenija ob tem razpolaga s presežnimi količinami cepiv proti covidu-19, so še dodali.

Slovenija je cepivo Astrazenece pred tem že donirala tudi BiH in Egiptu, prvi 48.000 in drugemu 250.000 odmerkov.

Obenem pa je Madžarska Sloveniji 2. junija posodila 300.000 odmerkov tega cepiva. Kot je danes v sporočilu za javnost po dopisni seji spomnila vlada, je takrat interes prebivalcev po cepljenju presegal razpoložljive dobave cepiv, hitrost cepljenja pa je še posebej trpela zaradi velikih zamud pri dobavi cepiva AstraZenece. Izposoja cepiva na Madžarskem je po navedbah vlade tako omogočila cepljenje v kar največjem obsegu še pred poletnim časom.

Kot je v odgovoru na vprašanje poslanca SD Franca Trčka še pojasnila vlada, je sicer slovenski NIJZ 2. julija že pristopil k pobudi za vračilo celotne količine izposojenega cepiva madžarskemu inštitutu za javno zdravje in s tem začel izpolnjevati določbo posodbene pogodbe, po kateri je treba izposojeno cepivo vrniti najkasneje do 31. decembra letos.

Dogodki

Več iz istega kraja