Search
Close this search box.

Iz proračuna ravenske občine sredstva tudi za naložbo pri Prežihovi bajti. Med večje letošnje naložbe spadajo tudi sanacije plazov

Letošnji proračun Občine Ravne na Koroškem, ki so ga svetniki soglasno potrdili na zadnji seji, predvideva rekordnih 22 milijonov evrov odhodkov. Poleg dokončanja novega vrtca, sanacije plazov in cest ter gradnje centra KO-RA med večje naložbe spada obnova gospodarskega objekta pri Prežihovi bajti, spominskem muzeju Prežihovega Voranca.

Ravenska občina je pred nekaj leti od zasebnega lastnika kupila zemljišče z gospodarskim objektom poleg že obstoječega spominskega muzeja, posvečenega koroškemu pisatelju Lovru Kuharju – Prežihovemu Vorancu (1893-1950). Lani so nato na Ravnah uspešno pridobili tudi 116.000 evrov sredstev na razpisu ministrstva za kulturo, skupno z občinskimi sredstvi pa je načrtovana naložba v obnovo gospodarskega objekta ocenjena na 370.000 evrov.

“Razpis za izbiro izvajalca se lahko objavi, dela lahko stečejo že pred poletjem,” je na današnji novinarski konferenci napovedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Po njegovih besedah si želijo v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem, ki bo skrbel za vsebine, ustvariti “bolj živi muzej” oz. spominski park. Med drugim bo v prenovljenem objektu tudi zaprt prireditveni prostor.

Medtem na Ravnah na Koroškem skladno z načrti poteka gradnja novega, 3,1 milijona evrov vrednega 12-oddelčnega vrtca, ki bi ga lahko, če se ne bo kaj zataknilo pri dobavi in nameščanju opreme, odprli s 1. septembrom.

V teku je tudi prva faza gradnje Centra starejših KO-RA, sicer pa v občini gradijo tudi večstanovanjske bloke na Javorniku in Čečovju. Občina bo letos pristopila h komunalni ureditvi nastajajočega naselja stanovanjskih hiš Kotlje IV, znotraj katerega bo kmalu na trg ponudila še zadnjo neprodano parcelo.

Med večje letošnje naložbe v ravenski občini spadajo tudi sanacije plazov, skupno ocenjene na 1,3 milijona evrov, pri čemer velik del potrebnega denarja prispeva država. Letos je predvidena sanacijo plazov, ki ogrožajo cesto Čečovje-Šrotnek in dve stanovanjski hiši v Dobrijah in Brdinjah.

Svetniki so s potrditvijo občinskega proračuna, v katerem za naložbe namenjajo skupno 11 milijonov evrov, dali tudi zeleno luč za vlaganja v cestno infrastrukturo in druge naložbe. Na občini so ob soglasju svetnikov začeli s postopki, s katerimi bodo po vzoru nekaterih drugih občin predvidoma od prihodnjega leta dalje del občinskih cest v 15-letno upravljanje predali koncesionarju, ki bo moral izvesti tudi nekatera vlaganja v ceste. Gre za 66 kilometrov podeželskih cest, medtem ko bo za 54 kilometrov cest še naprej skrbelo Javno komunalno podjetje Ravne.

Novost v ravenski občini je tudi nova vaška skupnost Brdinje. Na zadnji seji so namreč občinski svetniki podprli takšno željo krajanov. Območje nove vaške skupnosti z okoli 620 prebivalci je bilo doslej del krajevne skupnosti Kotlje. Prve člane sveta vaške skupnosti bodo volili jeseni.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
marjan
marjan
2 let nazaj

Ja zmern se zatakne kot pri Rimskem vrelcu ko 20 niso vedli da ni zaščiten

Dogodki

Letošnji proračun Občine Ravne na Koroškem, ki so ga svetniki soglasno potrdili na zadnji seji, predvideva rekordnih 22 milijonov evrov odhodkov. Poleg dokončanja novega vrtca, sanacije plazov in cest ter gradnje centra KO-RA med večje naložbe spada obnova gospodarskega objekta pri Prežihovi bajti, spominskem muzeju Prežihovega Voranca.