Search
Close this search box.

Iz kluba podjetnikov podpora javni objavi priporočljivih cen gradbenih materialov in storitev

Ob opozorilih županov, da so se cene gradbenih materialov ter projektantskih in izvedbenih del v štirih mesecih po ujmi močno zvišale, se je za javno objavo priporočljivih cen danes na Koroškem vnovič zavzel tudi predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik. Če za objavo ne bo poskrbela vlada, bo to kmalu storil klub, je napovedal.

Na današnjem srečanju podjetnikov, županov in drugih odločevalcev s Koroške, ki ga je v Slovenj Gradcu organiziral Klub slovenskih podjetnikov (SBC), je Pečečnik obljubil, da se bo tudi v pogovorih s predsednikom vlade Robertom Golobom zavzel za transparentnost cen pri obnovi po ujmi.

“Če ne bo vlada uvedla neke internetne strani, kjer bodo jasno videne količine, cene in kdo je izvajalec javnih naročil, bo SBC naredil to spletno stran in občine zaprosil za informacije ter začel objavljati priporočljive in dejansko izplačane cene. Ker župani kričijo v en glas, da gredo cene za javna naročila v nebo, da je omejena gradbena sposobnost v tej regiji in da to izkoriščajo ‘lešinarji’,” je v izjavi po srečanju z naslovom SBC pri vas medijem dejal Pečečnik.

Na problematiko zviševanja cen je večkrat in vnovič tudi danes opozorila županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. Dejala je, da so tudi že sami predlagali zamrznitev cen določenih gradbenih in projektantskih del, pa tudi delo nadzornikov. Upa, da bo predlog uspel in da bo država omejila cene vseh vpletenih v obnovo po poplavah.

V pogovoru, v katerem so sodelovali še slovenjgraški župan Tilen Klugler, ravenski podžupan Peter Stočko ter člana SBC, direktorica podjetja Nieros Metal Denise Kramljak in izvršni direktor družbe MG Rohr Samo Jenič, so izpostavili tudi nekatere druge težave in ovire, kot so pogosto dolgotrajni birokratski postopki in odsotnost učinkovite pokrajinske ureditve.

Kot posebej perečo za Koroško so izpostavili problematiko cest. Opozorili so, da ni nujna samo čimprejšnja izgradnja tretje razvojne osi, temveč je nujna tudi celostna obnova obstoječih državnih cest v regiji.

Jenič je izpostavil, da so po poplavah težave zaradi uničenih cest na Koroškem še bistveno večje kot prej, saj marsikje ceste uradno za polne tovornjake sploh niso prevozne. Opozoril je, da bodo kupci pri izbiri dobaviteljev v prihodnje bolj natančno kot doslej preverjali tudi ranljivost podjetij ob morebitnih naravnih nesrečah.

Današnji dogodek SBC pri vas je bil 11. tovrstni regijski dogodek po vrsti, katerega namen je povezovati podjetnike in lokalne skupnosti v prizadevanjih za skupni nastop pri državnih odločevalcih za doseganje potrebnih oz. želenih sprememb.

Ob zaključku prireditve je Pečečnik s prisotnimi župani oz. podžupanom podpisal pisma o nameri o partnerstvu na področju gospodarstva. Za pet družin iz črnjanske občine, ki so bile prizadete v poplavah, pa sta SBC in Fundacija Rdeča žoga namenila 25.000 evrov zbranih donacijskih sredstev.

Vir: STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Mihi
Mihi
4 mesecev nazaj

A se je končno nekdo spomnil, da se vozimo od Arje vasi do Slovenj Gradca po najbolj razjebani cesti v Sloveniji? Bravo koroški poslanci! Avtomobili morajo biti na tehničnem brezhibni, kaj pa ceste?

Dogodki

Ob opozorilih županov, da so se cene gradbenih materialov ter projektantskih in izvedbenih del v štirih mesecih po ujmi močno zvišale, se je za javno objavo priporočljivih cen danes na Koroškem vnovič zavzel tudi predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik. Če za objavo ne bo poskrbela vlada, bo to kmalu storil klub, je napovedal.