Search
Close this search box.

Ivanki Stopar nagrada za življenjsko delo na področju izobraževanja odraslih

Kljub trenutnim epidemiološkim razmeram, je Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva, ki mu predseduje prof. ddr. Boris Aberšek, danes podelil najvišje državne nagrade za izjemno delo na področju šolstva za leto 2020.

Odbor za podeljevanje nagrad RS na področju šolstva je danes podelil državne nagrade najboljšim v šolstvu, ki bi jih moral podeliti na slavnostni prireditvi v začetku oktobra, a je ta zaradi epidemioloških razmer odpadla. Podelili so enajst nagrad, od tega pet za življenjsko delo in šest za izjemne dosežke, kar je najvišje možno število nagrad.

Nagrade Republike Slovenije na področju šolstva se podeljujejo od leta 1966. Takrat so se imenovale Žagarjeve nagrade, od leta 1994 pa jih poznamo s sedanjim imenom. Nagrade se podeljujejo za najvišje dosežke, ki pomembno prispevajo k razvoju pedagoške prakse in teorije ter kakovostnemu izobraževanju, utrjujejo varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v vzgoji in izobraževanju, omogočajo pozitivne vzgojne vplive šole ter spodbujajo humanizacijo odnosov v šoli.

Nagrado lahko prejme posameznica ali posameznik, skupina, zavod ali druga organizacija s področja predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, osnovnega glasbenega šolstva, izobraževanja in usposabljanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, srednjega šolstva, izobraževanja odraslih, višjega in visokega šolstva, dijaških in študentskih domov, šolstva pripadnikov madžarske in italijanske narodnostne skupnosti in Romov, šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem ter dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu.

Nagradi za življenjsko delo na področju predšolske vzgoje in osnovnega šolstva sta prejeli vzgojiteljica Milena Brusnjak, ki je sicer dolga leta vodila Vrtec Šoštanj, in profesorica razrednega pouka Jožica Frigelj. Učitelj Albin Vrabič je prejel nagrado za življenjsko delo na področju srednjega šolstva, vzgojiteljica in pedagoški vodja Jurka Lepičnik Vodopivec je prejela nagrado za življenjsko delo v visokem šolstvu, pedagoginja Ivanka Stopar pa je prejela nagrado za življenjsko delo na področju izobraževanja odraslih.

Smo zelo počaščeni, ponosni, presrečni in neskončno hvaležni za to izjemno priznanje njenemu delu, ki ga poznamo in cenimo. Naša ravnateljica si že 24 let vztrajno in neumorno prizadeva za rast in razvoj šole, ki jo vodi, in skuša po najboljših močeh pomagati našim dijakom odraščati, verjeti vase, delati in vztrajno slediti zastavljenim ciljem ter si poiskati svoj košček sreče. To ni le njena služba, pač pa poslanstvo, ki ga izvrstno udejanja,” pa so ob tej priložnosti sporočili iz ŠC Ravne.

Nagrade za izjemne dosežke so prejeli Natalija Čerček za izjemne dosežke v osnovnem šolstvu, Katarina Virant Iršič in Biotehniški izobraževalni center Ljubljana za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva, Mojca Juriševič za izjemne dosežke v visokem šolstvu, Branka D. Jurišič za dosežke pri delu z otroki s posebnimi potrebami in izobraževalna točka Razlagamo.si za dosežke na področju širšega delovanja v šolstvu.

Na razpis za podelitev nagrad je letos prispelo 29 predlogov, kar je nekoliko več kot v letu 2019. Pri ocenjevanju so se osredotočili na odličnost kandidatk in kandidatov ter na načelo čim enakomernejše porazdelitve nagrad glede na vzgojno-izobraževalna področja. Zaradi kakovosti in števila vlog so se odločili, da podelijo vseh enajst nagrad, so zapisali v odboru.

Celotno obrazložitev nagrajencev najdete TUKAJ.

Vir: STA, www.gov.si

Dogodki

Kljub trenutnim epidemiološkim razmeram, je Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva, ki mu predseduje prof. ddr. Boris Aberšek, danes podelil najvišje državne nagrade za izjemno delo na področju šolstva za leto 2020.