Search
Close this search box.

Ivančna Gorica je čebelam najbolj prijazna občina. Drugo mesto je zasedla Občina Ravne na Koroškem

Razglasitev za naziv »Čebelam najbolj prijazna občina 2021« je potekala v petek, 3. 12., v okviru Dneva čebelarskega turizma. Za naziv so se v ožjem izboru potegovale Občina Ivančna Gorica, Občina Ravne na Koroškem in Občina Sevnica.
Fotografija je simbolična

Na letošnji natečaj »Čebelam najbolj prijazna občina 2021«, ki je potekal v mesecu oktobru, se je sicer prijavilo 19 slovenskih občin. Sodelovale in prijavile so se občine, ki s svojimi aktivnostmi delujejo na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo javnost o čebelah in čebelarski kulturni dediščini ter sodelujejo s čebelarskimi društvi.

Čebelam prijazne občine so tiste, ki konstruktivno sodelujejo s tamkajšnjimi čebelarskimi društvi, spodbujajo ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, razvoj čebelarske dejavnosti, apiturizmov, čebelarskih učnih poti in ostale čebelarske infrastrukture. Pomembno je tudi ozaveščanje in sodelovanje z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev kot so sajenje medovitih rastlin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah.

Na podlagi oddanih vlog je svoje mnenje in ocene podala tričlanska komisija, ki so jo sestavljali Marija Sivec, Tomaž Marolt in Nataša Lilek. Čebelam najbolj prijazna občina 2021 je postala Ivančna gorica, na drugo mesto pa so se uvrstile Občina Ravne na Koroškem, na tretje pa Občina Sevnica. Letošnja zmagovalka se je z nazivom čebelam prijazna občina ponašala v letih 2013 in 2018.

Župan Ivančne Gorice se je ob prejemu naziva med drugim zahvalil vsem sodelujočim pri nastanku projekta Hiša kranjske čebele v Višnji Gori. “Želim in upam, da bomo v naši občini še naprej kot čebele zgled marljivosti in sodelovanja. Dobrodošli v občini Ivančna Gorica, v rojstnem kraju kranjske sivke,” so ga povzeli na čebelarski zvezi.

Kot drugo uvrščena Občina Ravne na Koroškem si želimo, da bo pozitiven odnos do narave in čebel v slovenskih občinah prisoten tudi v prihodnje,” so po prejemu priznanja, na katerega so zelo ponosni, sporočili iz ravenske občine.

Na drugo mesto med Čebelam najbolj prijaznimi občinami se je Občina Ravne na Koroškem uvrstila z naslednjo obrazložitvijo: V občini delujeta Čebelarsko društvo Ravne na Koroškem in Čebelarsko društvo Kotlje, katerih cilj je poleg uspešnega sodelovanja čebelarjev tudi informiranje in ozaveščanje prebivalstva o čebelarstvu ter oblikovanje pozitivnega odnosa do kulture in dediščine čebelarstva ter ohranjanja narave. V občini organizirajo različne delavnice s pestrimi vsebinami na temo zeliščarstva in čebelarstva, urejajo javne zelene površine, ki omogočajo čebeljo pašo, v vrtcih in šolah, v zeliščnih vrtovih in okolici učnih čebelnjakov, posadijo in sejejo različne vrste zelišč, hkrati pa so v preteklem letu organizirali sprejem novorojenčkov, ki so jim simbolično posadili lipo. V občinskem glasilu Ravenski razgledi čebelarji objavljajo čebelarske vsebine, v okviru projekta LAS Mežiške doline občina Ravne na Koroškem sodeluje pri projektu Čebela bere med. V okviru projekta so izdelali čebelarski učni kotiček, namenjen spoznavanju čebelarstva za otroke ter na novo pridobili fotovoltaiko na čebelnjaku, ki omogoča dostop do elektrike. V okviru Ljudske univerze so pod mentorstvom Maje Sadar izpeljali študijski krožek na temo čebel. Na ta način so aktivirali ranljive skupine in skupaj spoznavali pomen čebel na različnih področjih. Občanka Raven na Koroškem je prejela prvo nagrado na fotografskem čebelarskem natečaju.”

FOTO: Občina Ravne na Koroškem

Vir: Čebelarska zveza Slovenije, Občina Ravne na Koroškem, STA

Razglasitev za naziv »Čebelam najbolj prijazna občina 2021« je potekala v petek, 3. 12., v okviru Dneva čebelarskega turizma. Za naziv so se v ožjem izboru potegovale Občina Ivančna Gorica, Občina Ravne na Koroškem in Občina Sevnica.