Intimne slike na spletu je možno odstraniti z brezplačnim orodjem

Ameriški nacionalni center za pogrešane in zlorabljene otroke (angl. The National Center for Missing & Exploited Children, NCMEC), ki je največja organizacija na področju zaščite otrok, je v zadnjem času razvil orodje, poimenovano Take It Down (slov. Vzemi dol), so sporočili iz generalne policijske uprave.

Gre za brezplačno orodje, ki lahko mladoletnim uporabnikom pomaga izbrisati ali zaustaviti širjenje njihovih intimnih fotografij. Storitev je anonimna.

V zadnjem času tudi v slovenski policiji zaznavajo čedalje več intimnih posnetkov, ki jih otroci in mladostniki izdelajo in posredujejo sami. Ti posnetki so pogosto posledica nepremišljenih dejanj, saj se otroci ne zavedajo dejstva, da so te fotografije nato na razpolago tisočim uporabnikom svetovnega spleta in njihovega širjenja ne morejo nadzorovati. To se lahko zgodi komur koli, ne samo otrokom.

Orodje Take it Down je namenjeno vsem osebam, mlajšim od 18 let, katerih intimne fotografije krožijo po spletu. Morda so svojo intimno fotografijo nekoč poslali svojemu fantu/dekletu, kasneje pa so zaradi tega postali žrtve izsiljevanja ali neželene objave teh fotografij. Vsaka intimna fotografija mladoletne osebe v spletnem okolju lahko dobi svoj digitalni odtis (“hash” vrednost). Ko torej to orodje zazna fotografije s točno določeno “hash” vrednostjo, jih odstrani.

Svojih intimnih fotografij in posnetkov raje sploh nikjer ne objavljajte!

Nedvomno pa nobeno orodje ne more v popolnosti izbrisati vseh fotografij v spletnem okolju, saj nikoli ne moremo vedeti, kdo izmed uporabnikov si je fotografijo shranil na svojo napravo, jo delil v različnih skupinah ali celo na temnem spletu. Zato vsem priporočajo, da se izogibajo pošiljanju in objavljanju svojih intimnih fotografij, saj je preventiva na tem področju vedno boljša kot kurativa.

Več o spletnem orodju si lahko preberete TUKAJ.

Več informacij in pomoč lahko najdete na spletni strani safe.si, posnetke spletnih spolnih zlorab pa lahko anonimno prijavite na točki Spletno oko.

Če ste bili vi ali vaši otroci žrtve kaznivega dejanja, o tem obvestite najbližjo policijsko postajo. Le skupaj bodo lahko olajšali situacijo vsem otrokom, ki se znajdejo v položaju, ko ne najdejo več rešitve.

Besedilo: Policija.si