Search
Close this search box.

Inšpektorji zaprli stojnice na Pogačarjevem trgu

Kot smo poročali včeraj, je bila na Pogačarjevem trgu v Ljubljani mogoča tržnična prodaja, čeprav vladni odlok od sobote z izjemo pečenega kostanja prepoveduje ponujanje hrane in pijače na stojnicah. Direktor Ljubljanskih parkirišč in tržnice Andrej Orač je namreč včeraj dejal, da je prepoved prodaje na ljubljanskih tržnicah nerazumljiva, saj gre za prodajo izdelkov, ki jih ponujajo vse leto.

Kot je dejal, je nesprejemljivo, da na ljubljanski tržnici ne bi bilo mogoče prodajati stvari, ki jih ponudniki prodajajo celo leto. V to kategorijo se po njegovih besedah med drugim uvršča odprta kuhinja in prodaja tekstila, kar da ne spada pod sejemsko prodajo, ampak tržnično. Zato so gostincem na Pogačarjevem trgu omogočili prodajo, hkrati pa so ljudi pozivajo k spoštovanju epidemioloških ukrepov in odločitvi za cepljenje proti covidu-19.

Inšpektorji so današnji obisk in ukrepanje napovedali že ob včerajšnjem obisku. 

Po poročanju spletnega portala 24ur je bilo na Pogačarjevem trgu živahno tudi danes. Hiške s pijačo in jedačo so bile odprte, poleg obiskovalcev pa so si razmere prišli spet ogledat tudi inšpektorji, ki so bili na trgu že včeraj, ko glob niso napisali, navaja portal. Danes so trg obiskali večkrat, najprej so prišli sami, ko se je stemnilo pa še v družbi policije.

Kot še navaja spletni portal 24 ur je eden od gostincev, ki ima hiško na Pogačarjevem trgu, pojasnil, da pričakuje, da se bodo stvari rešile tako, da bodo tudi sami lahko obratovali, kot to lahko delajo na tržnici, v nasprotnem primeru pa so že podpisali pooblastilo odvetniku, ki bi jih zastopal v primeru spora. A želi si, da se to ne bi zgodilo. Strinja se namreč tudi s tem, da bi Pogačarjev trg ogradili in bi že na vhodu preverjali izpolnjevanje pogoja PCT. Če pa bi gospodarsko ministrstvo sprejelo odločitev o prepovedi obratovanja tržnice, bi to odločitev spoštovali, je še dejal.

Danes pa so inšpektorji nekatere stojnice začeli zapirati. Inšpektorji so najemnike stojnic namreč najprej pozvali, naj dejavnost nemudoma zaprejo, saj da to ni tržnica, pač pa sejem, ki je po vladnem odloku prepovedan. Po uri prigovarjanja pa so inšpektorji stojnice zapečatili. Obiskovalci so tržnico zapustili, gostinci so brez upiranja pospravili svoje stvari, so zapisali na 24ur.

Vlada sicer odloka, ki prepoveduje prodajo hrane in pijače na božičnih sejmih, ne namerava spremeniti. Konzumacije hrane in pijače je tako uradno prepovedana zgolj na sejmih, na tržnicah pa je še naprej dovoljena. A le gostom, ki sedijo, in jih nekdo postreže, poudarja gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Počivalšek je še dejal, da je v odloku, ki ga je sprejela vlada, jasno zapisano, kaj se sme in kaj ne. “Odloke je treba spoštovati. Pričakujem tudi, da ne bomo iskali raznih lukenj,” je dejal ter izpostavil, da je že dlje časa znano, da se lahko hrana streže le sedečim gostom. “Vsi, ki to izigravajo, se morajo zavedati posledic,” je opozoril ter ob tem dejal, da so gostincem močno pomagali prav s tem, da jim obratovanje niso popolnoma onemogočili, temveč da so jim postavili le določene pogoje. S temi besedami je odgovoril tudi na izjavo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, v kateri je bil kritičen do epidemioloških ukrepov, o čemer smo poročali TUKAJ.

Vir: 24ur, STA, N1