Inšpektorat začel nadzor zaradi domnevnega cepljenja otrok z vektorskimi cepivi

Zdravstveni inšpektorat je uvedel postopek inšpekcijskega nadzora v zvezi s cepljenjem mladoletnih otrok z vektorskimi cepivi, so za STA potrdili na inšpektoratu. NIJZ je inšpektoratu podatke za potrebe nazora na njegovo zahtevo posredoval v torek. Več podrobnosti do zaključka postopka ne dajejo. Ločen nadzor bo opravila tudi zdravniška zbornica.

Ministrstvo za zdravje je 1. oktobra zahtevalo izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca na nekaterih cepilnih mestih. Ti cepivi namreč nista registrirani za to starostno skupino.

Na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je namreč razvidno, da je bilo s cepivom podjetja Janssen cepljenih 210 oseb, mlajših od 18 let. Prav tako je bilo s cepivom AstraZenece s prvim odmerkom cepljenih 45, z drugim pa 20 oseb, mlajših od 18 let.

Ministrstvo je za prednostno izvedbo nadzora zaprosilo Zdravniško zbornico Slovenije. Ta je na podlagi vloge za nadzor, ki jo je prejela, ministrstvo prosila za dopolnitev dokumentacije, so za STA pojasnili na zbornici. Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci potrdil, da so prošnjo zbornice prejeli, a da so jo preusmerili na NIJZ. Zbornica naj bi po informacijah STA zahtevala dokumentacijo, iz katere je razvidno, da prišlo do cepljenja otrok z vektorskimi cepivi.

Medtem so iz NIJZ sporočili še, da v povezavi s časovnim sosledjem smrtnega primera po cepljenju s cepivom Janssen še vedno poteka zbiranje zdravstvene dokumentacije, ki jo bo NIJZ posredoval komisiji na ministrstvu za potrebe obravnave primera.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije