Inšpektorat preverja primere, ko pozitivni na hitrih testih niso opravljali PCR-testa. V ZD Žalec izdajali lažna cepilna potrdila

Zdravstveni inšpektorat je bil seznanjen z večjim številom posameznikov, ki naj kljub pozitivnemu rezultatu hitrega testa na novi koronavirus nato ne bi opravili PCR-testa, na katerega so bili napoteni. Po podatkih NIJZ je bilo samo v septembru takšnih oseb 525, je danes povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, kjer primere preverjajo.

O tem, da se več kot 13 odstotkov oseb s pozitivnim hitrim testom ne udeleži PCR-testa, s katerim uradno potrjujejo okužbo z novim koronavirusom, je STA poročala prejšnji teden. Po nekaterih ocenah tako do sredine septembra ni bilo treba v izolacijo več kot 3000 okuženim. Na zdravstvenem inšpektoratu so za STA prejšnji teden pojasnili, da so opravili en nadzor nad takšnim primerom, nepravilnosti pa niso ugotovili.

Potza pa je na današnji novinarski konferenci povedala, da so po tistem, ko so bili seznanjeni z večjim številom posameznikov, ki naj kljub pozitivnemu rezultatu hitrega testa na novi koronavirus nato ne bi opravili PCR-testa, že začeli zbiranje dokazil o morebitnih nepravilnostih. Spomnila je, da zakon o nalezljivih boleznih v 32. členu navaja ustrezno podlago za izrekanje sankcij posameznikom, ki se na podlagi obvestila o pozitivnem rezultatu hitrega testa nato ne naročijo tudi na PCR-test. Globa za kršitev v takih primerih znaša od 400 do 4000 evrov.

Sicer pa je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 podrobneje predstavila poročilo o opravljenih inšpekcijskih nadzorih glede spoštovanja pogojev preboleli, cepljeni ali testirani (PCT) in drugih nadzorih, povezanih s covidom-19, v tritedenskem obdobju od 27. septembra do vključno 17. oktobra.

Glede spoštovanja pogoja PCT so inšpekcijski organi po njenih besedah v omenjenem obdobju opravili nadzore v 6325 objektih ter nad 16.306 osebami. Skupno število opravljenih nadzorov v zvezi z obvladovanjem covida-19 pa je bilo v omenjenem obdobju 8181, pri čemer je bil delež neskladnih objektov oz. lokacij sedemodstoten.

Inšpektorji so po njenih podatkih izrekli 73 prekrškovnih sankcij, 432 opozoril po zakonu o prekrških, 14 upravnih odločb in 352 upravnih ukrepov. Ob tem je Deana Potza izpostavila tudi nekaj primerov dobre prakse, ki so jih pri poročanju o nadzoru spoštovanja pogojev PCT navedli posamezni inšpektorati.

Tako je denimo inšpektorat za šolstvo in šport v devetih primerih ugotovil kršitve pogoja PCT v fitnesih. Kršitelje so na to opozorili in jih napotili iz fitnes studia, pri kontrolnih pregledih pa so nato ugotovili, da se preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT dosledno izvaja. “Opozorila so torej zadostovala in druge sankcije niso bile potrebne,” je dodala.

Je pa napovedala, da se aktivnosti vseh inšpektoratov v povezavi s spoštovanjem pogoja PCT v vseh okoljih nadaljujejo. Hkrati inšpektorati napovedujejo tudi poostrene nadzore v regijah s slabšo epidemiološko sliko.

Globe v primeru ugotovljenih kršitev znašajo za pravno osebo od 4000 do 100.000 evrov oz. polovico manj, če gre za samostojnega podjetnika posameznika. V obeh primeri pa globa za odgovorno osebo znaša od 400 do 4000 evrov.

Poudarila je še, da je izpolnjevanje in spoštovanje pogoja PCT glavni pogoj za preprečevanje širjenja covida-19.

Potza je danes še dejala, da so postopki, ki jih je inšpektorat uvedel v zvezi s cepljenjem mladoletnih otrok z vektorskimi cepivi, še v teku, ni pa znano, kdaj bodo znani prvi izsledki. Morda čez kakšen mesec bomo lahko že o prvih izsledkih govorili, ampak do zaključka pa ne morem komentirati postopka,” je dejala.

V zvezi z epidemijo je po vladnih podatkih policija od 28. septembra do 18. oktobra prejela 40 prijav o kršitvah odloka, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 42, izrekla pa je 36 opozoril ali ukazov po zakonu o nalogah in pooblastilih policije ali po zakonu o nalezljivih boleznih, so sporočili po seji vlade.

Policija je v omenjenem obdobju na meji vročila 1244 izjav o napotitvi v karanteno na domu. V 204 primerih so osebe zavrnile podpis izjave in je policija njihove podatke posredovala ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu. Glede na državo prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročenih za osebe, ki so pripotovale iz BiH. Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je policija zavrnila 60 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop ali tranzit prek Slovenije.

V ZD Žalec izdajali lažna cepilna potrdila

V Zdravstvenem domu (ZD) Žalec sta dva zaposlena izdajala lažna cepilna potrdila. Zato je vodstvo doma zanju izdalo sklep o odstranitvi z delovnega mesta, so danes sporočili iz ZD Žalec. Zadevo že preverjajo tudi celjski policisti, so za STA povedali na Policijske upravi Celje. O zadevi je danes poročal časnik Delo.

V ZD Žalec so zaznali nepravilnost pri vnosu podatkov o cepljenju v elektronski register cepljenih oseb. Direktorica doma Hana Šuster Erjavec je o tem seznanila strokovnega vodjo, ki je takoj izvedel izredni interni strokovni nadzor. Ta je potrdil sum hujše kršitve delovnih obveznosti pri dveh zaposlenih sodelavcih s področja zdravstvene nege.

Obema je ZD Žalec izdal sklep o odstranitvi z delovnega mesta, hkrati pa zoper njiju poteka postopek skladno z delovno pravno zakonodajo. Prav tako je bila podana kazensko ovadba na celjsko policijo, o ugotovitvah internega nadzora pa je ZD Žalec obvestil tudi ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje, so še zapisali v ZD Žalec.

Medtem pa celjski kriminalisti sektorja v okviru predkazenskega postopka intenzivno preverjajo dejstva in okoliščine v zvezi z obstojem razlogov za sum storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Glede na trenutno fazo predkazenskega postopka ter glede na interes preiskave podatkov o konkretnih osebah in osredotočenem sumu kaznivega dejanja celjska policija še ne more posredovati.

O ugotovitvah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo, so še pojasnili na PU Celje.

Glede dogajanja v ZD Žalec so prijavo prejeli tudi na zdravstvenem inšpektoratu, ki v zvezi z vsako prijavo opravi nadzor, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Če bi se izkazalo, da gre dejansko za ponarejanje oz. karkoli v zvezi s tem, bodo ugotovitve odstopili organom pregona. Je pa inšpektorat na podobno temo doslej prejel več prijav, koliko točno, pa težko oceni, je še povedala Deana Potza.