Search
Close this search box.

Inšpekcija v 951 slovenskih gostilnah, 28 so jih zaprli. Kaj pa Koroške?

Ugotovili so, da vsak četrti gostinski lokal ne ustreza higienskim standardom, 28 najbolj kritičnih pa so celo bili primorani začasno zapreti. Najpogostejši vzroki za nedoseganje predpisanih standardov so bili umazanija, plesen, prostori brez potrebnih umivalnikov, umazani hladilniki, mrčes, prevečkrat pregreto olje in slaba osebna higiena.

Po poročanju spletnega portala 24ur, so inšpektorji nadzor opravljali med januarjem in novembrom 2019. Največ kršitev so zabeležili na področju higiene, v katero spadata umazanija in plesen, največ tehničnih nepravilnosti pa pri umivalnikih, ki bodisi delovali bodisi so bili zamašeni. Skupno so izdali 239 ureditvenih odločb, 28 gostiln pa so celo začasno zaprli, kar pomeni, da jih lastniki lahko ponovno odprejo, ko bodo odpravljene vse dokumentirane nepravilnosti.

Zemljevid, ki prikazuje, kje v Soveniji se nahajajo sporni lokali, je dostopen TUKAJ.

Koroške gostilne so tokratni pregled prestale z odliko, saj se na seznamu gostinskih lokalov, ki ne ustrezajo predpisanim higienskim standardom, ni znašla niti ena.

Išpektorji so ugotovili, da se v več lokalih lušči omet ali pa so stene (pre)umazane, v skladiščnih prostorih pa so najpogosteje našli plesen in neočiščene hladilnike. V obratu za pripravo toplih malic so med drugim naleteli na mišje iztrebke in nagrizeno embalažo testenin, v enem od lokalov pa so ob pripravi hrane celo potekala mizarska dela. Prav tako so naleteli na primer, ko so pri enem od ponudnikov hrano pripravljali na točilnem pultu, živila pa hranili kar na tleh.

Za pogosto težavo slovenskih gostinskih lokalov se je izkazala tudi nesledljivost živil, predvsem mesa za kebab in pleskavice, pa tudi lignjev, rib ter pršuta. Inšpektorji so nenazadnje našli še precej živil s pretečenim rokom trajanja; samo v eni gostilni denimo kar 10 kg svinjine, 30 kg govedine, 9 kg puranjega in prav toliko piščančjega mesa.

Vir: 24ur.com

Dogodki