Iniciativa slovenskih zdravnikov za okrepljeno poročanje o stranskih učinkih cepiva

V Inciativi slovenskih zdravnikov se zavzemajo za okrepljeno poročanje o neželenih stranskih učinkih cepiva proti covidu-19. Predlagajo, da se obvestilo, ki ga vsaka oseba prejme pri cepljenju, opremi z dodatnimi podatki, ki bi ljudi informirali o tem, da lahko tudi sami neposredno poročajo o neželenih učinkih, so sporočili.
FOTO: Aljaž Uršej

Na ta način bi razbremenili tudi zdravnike in druge zdravstvene delavce in hkrati doprinesli k razvoju in izboljšavam, so zapisali v odprtem pismu. Vsak cepljeni bi tako v obvestilu o cepljenju prejel podatke o tem, kam lahko sporoči neželene učinke. Hkrati pa bi moral biti v prejetem obvestilu seznanjen tudi s podatkom, da gre za zdravilo, ki je v fazi raziskovanja in za katerega se zahteva dodatno spremljanje varnosti, menijo.

Kot so še predlagali v inciativi, bi pri poročanju o neželenih učinkih cepiva posameznik moral navesti podatke o kontaktni osebi, osebi, pri kateri so se pojavile težave, neželenih učinkih in imenu zdravila oziroma cepiva. Ta način poročanja bi po njihovem prepričanju lahko bil uvod v vzpostavitev nujno potrebnega in dostopnega sistema samoporočanja, ki je že uveljavljen v Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji.

Po oceni iniciative bi tako dodatno vzpodbudili vsakega posameznika k odgovornemu sodelovanju pri poročanju neželenih učinkov in delovanju v skupno dobro celotne družbe.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.