IJS: Reprodukcijsko število je v zadnjem obdobju strmoglavljalo. Slovenija bo v nedeljo prešla v zeleno fazo

Epidemija še naprej upada in Slovenija bo po spremenjenih evropskih merilih v nedeljo prešla v zeleno fazo, ugotavljajo na IJS.
mask-4991841_1920

Reprodukcijsko število je v zadnjem obdobju strmoglavljalo in trenutno znaša približno 0,53, predvidoma zaradi prehajanja v toplejši letni čas in počitniško obdobje, uvajanja aktivnega sledenja stikov ter cepljenja.

Da bi preprečili možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa, kot je različica delta, mora reprodukcijsko število ostati pod 0,6, na Institutu Jožef Štefan opozarjajo v danes objavljeni projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji. Kot so zapisali, to svojo oceno temeljijo na predpostavki, da je delta različica 64 odstotkov bolj kužna od dominantne alfa. “To bo Sloveniji z dovolj hitrim cepljenjem predvidoma uspevalo, upajmo da tudi jeseni in pozimi,” so zapisali.

Izpostavili so še, da glede na tedensko povprečje dnevno potrjenih okužb, ki znaša 92, lahko epidemiologi učinkovito spremljajo stike in tako pomagajo še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

Preberi še:  Poklukar: Če ne bo ustrezne precepljenosti, bomo sredi novembra dosegli številke, ki so bile marca podlaga za zapiranje družbe
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.