Search
Close this search box.

IFRC Rdečemu križu Slovenije dostavil 5 vozil za lažji dostop do ogroženih območij

Njihove ekipe bolničarjev so enako kot ekipe območnih združenj aktivne po vseh območjih, ki jih je prizadejala vodna ujma, včeraj pa jih je razveselila prav posebna »pošiljka« Mednarodne federacije Rdečega križa (IFCR), saj so jim iz Budimpešte dostavili pet vozil Dacia Duster 4x4. V uporabo so jih predali predstavnikom območnih združenj Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Mozirje in Škofja Loka.

Biti član ali prostovoljec Rdečega križa Slovenije oz. katerega od naših območnih združenj pomeni biti del velike, 192-članske mednarodne družine društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki delujejo pod okriljem mednarodne federacije Rdečega križa (IFRC). Večina jih iz lastnih življenj ve, kaj pomeni imeti ob sebi predano družino, ki je pripravljena priskočiti na pomoč in tako kot so nam v preteklih desetih dneh na pomoč priskočila nacionalna društva Rdečega križa Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Poljske, pomoč pa so in še vedno ponujajo tudi druga nacionalna društva, jih je včeraj razveselila donacija IFRC-ja.

Iz Budimpešte so jim v Velenje dostavili pet vozil Dacia Duster na štirikolesni pogon, s katerimi bodo v tem obdobju intervencije in kasneje sanacije vodne ujme olajšali delo štirih območnih združenj – RKS – OZ Slovenj Gradca, Raven na Koroškem, Mozirja in Škofje Loke, eno vozilo pa bo za potrebe logistične podpore ostalo na sedežu zveze združenj. Vozila so v uporabo prejeli za obdobje šestih mesecev in želijo si lahko, da bo v tem obdobju zaključena vsaj osnovna faza sanacije posledic vojne ujme na 2/3 slovenskega ozemlja, ki so ga prizadele poplave in neurja.  

Pri Rdečem križu Slovenije se bo v kratkem sestala Komisija za razdeljevanje sredstev, ki bo s strani območnih združenj pridobila zahtevke za pomoč. Vsekakor bomo že obstoječe kriterije za razdelitev pomoči dopolnili in prilagodili, najprej pa bodo poskrbeli za najbolj ranljive. Zbrana donacijska sredstva se bodo uporabila tako za izvajanje aktivnosti pomoči kot tudi za neposredno pomoč prizadetim.

Sicer pa so v soboto v Laško in Mozirje, dve v vodni ujmi hudo prizadeti občini, odpeljali kamion razvlažilcev, ustekleničene vode, prehranskih paketov in konzervirane hrane ter drugih prehrambnih izdelkov, higienskih pripomočkov ter čistil in pripomočkov za čiščenje, v Slovenj Gradec pa so poleg razvlažilcev odpeljali še agregate. V soboto popoldan so v Mežiško dolino, natančneje na RKS – OZ Ravne na Koroškem, poslali poln kamion, katerega vsebino bodo njihove pridne prostovoljke in prostovoljci razdelili tamkajšnjemu prebivalstvu: prehranske pakete, pralni prašek, razkužila, mleko, higienske potrebščine, brezalkoholne napitke in 10 razvlažilcev, ki so v teh dneh, ko so se vode le umaknile in za seboj pustile razdejanje, zares nujno potrebni. 

Sicer pa se vse od četrtka dnevi za njihove predane prostovoljske ekipe bolničarjev začenjajo zelo zgodaj – skupaj in v sodelovanju s prostovoljnimi gasilskimi društvi so v zgodnjih jutranjih urah in v polni opremi na poti v katero od ogroženih oz. močneje prizadetih območij, kjer nudijo tako prvo pomoč kot laično psihosocialno podporo, pridni pari rok pa seveda pomagajo tudi pri odpravljanju posledic vodne ujme ali razdeljevanju pomoči.

Ekipe prve pomoči iz RKS – OZ Krško so v petek skupaj s 105 gasilci iz Mestne občine Krško in Občine Kostanjevica na Krki odšli v Mozirje. Nastanjeni so bili v Nazarjah, kjer so imeli pri tamkajšnjem gasilskem domu »bolničarsko postajo«, kamor so prihajali tisti, ki so bili kakorkoli poškodovani. Največ so oskrbovali odrgnine, ožganine in plitve ureznine. K njim so prihajali tudi domačini, ki so imeli zaradi intenzivnega čiščenja svojih domov toliko dni povečini žulje na rokah, po potrebi pa so jim nudili tudi laično psihosocialno podporo. In če citiramo eno od članic ekipe prve pomoči: »Izjemno se nam je zdelo, kako dobro je potekala celotna organizacija, koordinacija na lokalni ravni, kako lepo in hvaležno so nas sprejeli in vzeli za svoje. Vtisi so pustili mešane občutke – od tega, kako pripadni smo vsi, ki smo vključeni v sistem zaščite in reševanja, kako dobro sodelujemo »operativci«, do velike solidarnosti, kot tudi izjemne žalosti ob pogledu na opustošenje …«

Ekipa prve pomoči RKS – OZ Koper je bila v soboto nastanjena na Ljubnem ob Savinji, kjer so nudili dežurstvo kontingentu gasilcev iz Obalno-Kraške regije, pomagali pri zbiranju, sortiranju in razdeljevanju hrane, pri čemer so pakete s hrano razvažali neposredno pomoči potrebnim in jim ob tem nudili še psihosocialno podporo, ki bo v prihodnjih enako pomembna kot materialna pomoč.

S pomočjo donatorjev in seveda odličnih ekip prostovoljcev na terenu se trudijo, da z dostavami zadoščajo terenskim potrebam, kar je na obseg in razsežnosti vodne ujme včasih zelo težko. Takrat so njihovi prostovoljci tam s prijazno besedo in dobro voljo. Včasih sta zgolj nasmeh, prijazna beseda, topel stisk roke, nasmeh ter pet minut časa za klepet dovolj, da nekomu polepšate dan.

Lahko rečejo, da so veseli in ponosni, da si znak in načela Rdečega križa delijo s takimi odličnimi in predanimi ljudmi.

Sredstva za pomoč pri sanaciji posledic vodne ujme za prizadeto prebivalstvo lahko še naprej nakazujete na njihov TRR: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR, lahko pa pošljete SMS UJMA5 ali UJMA10 na 1919, s čimer boste darovali 5. oz. 10 evrov. Najlepša hvala.

Vir: RK Slovenije

Dogodki

Njihove ekipe bolničarjev so enako kot ekipe območnih združenj aktivne po vseh območjih, ki jih je prizadejala vodna ujma, včeraj pa jih je razveselila prav posebna »pošiljka« Mednarodne federacije Rdečega križa (IFCR), saj so jim iz Budimpešte dostavili pet vozil Dacia Duster 4x4. V uporabo so jih predali predstavnikom območnih združenj Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Mozirje in Škofja Loka.