Search
Close this search box.

Huda neurja s točo tudi tokrat niso prizanesla Sloveniji

Neurje z močnim vetrom in točo je ponoči iznad Italije zajelo več območij v Sloveniji. Močno je prizadelo predvsem Goriško, kjer sta večerno neurje s točo in današnji vetrolom hudo poškodovala ostrešja in pridelke. Težave so bile tudi drugod po državi, številni prebivalci so ponovno ostali brez elektrike. Neurja so ovirala promet, tudi železniški.

Prva neurja so državo prešla v ponedeljek okoli 21. ure. Močan dež in veter ter toča so podirali drevesa, telekomunikacijske drogove in napeljave, odkrivali strehe, meteorne vode so poplavljale objekte, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov. Zaradi intenzivnih in dolgotrajnih neviht z nalivi so naraščali in se razlivali posamezni hudourniški vodotoki v večjem delu države. Več udarov strel je povzročilo požare. Posredovali so gasilci iz skupno 418 gasilskih enot. Pomoč pri odstranjevanju posledic neurja so nudile tudi komunalne službe in 102 pripadnika Slovenske vojske, povzema uprava za zaščito in reševanje.

Debela toča je pustošila predvsem na območju severne Primorske. Po prvih podatkih je na tem območju skupno poškodovanih več kot 100 stanovanjskih in gospodarskih objektov. V naselju Čepovan je toča poškodovala ostrešja vseh hiš, huje poškodovanih je 15 objektov. Posledice neurij tam in v drugih krajih na Goriškem si je danes ogledal tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki je obljubil pomoč Slovenske vojske.

V. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je zagotovil, da je trenutno v njihovih skladiščih na voljo dovolj materialov, ki jih potrebujejo za sanacijo. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je ocenil, da imajo na razpolago dovolj sil. Na Goriškem je trenutno 30 pripadnikov vojske ter več kot 300 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, poroča tamkajšnji regijski štab civilne zaščite. Točno višino škode je po Šestanovih besedah trenutno težko ocenjevati, a glede na njegove izkušnje bo znašala več deset milijonov evrov.

Neurja so na območju Goriških Brd, Vipavske doline in Krasa poškodovala skoraj vse kmetijske kulture, ponekod v celoti. Poškodovani so tudi kmetijski objekti in mehanizacija, je za STA povedal Vasja Juretič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Ponekod so neurja poškodovala tudi protitočno zaščito. Obseg škode na kmetijskih površinah je med 30 in 100 odstotki, marsikje pa so neurja poškodovala tudi avtomobile in drugo premoženje. Najbolj prizadeta so območja ob meji z Italijo, je dodal.

Neurja tudi tokrat niso prizanesla Koroški. Črnjanska županja Romana Lesjak je povedala, da imajo danes največ težav na območju Koprivne, Tople in Podpece. “Kot vidite ponovno naraščajo vodotoki, jaz upam, da ne bo kaj hujšega, ker ponoči smo bili prav veseli, da ni bilo dodatnih težav na teh že obstoječih lokacijah, ampak zdaj me pa vsake pol ure kdo pokliče, ker so vodotoki in hudourniki narasli na drugih območjih in povzročajo velike težave,” je dejala Lesjak. V občini se je sprožilo kar nekaj plazov, v sredo pa si bodo petkov plaz zaradi sanacije ogledali geomehaniki.

Škodo v občini Črna na Koroškem si je s sodelavci danes ogledal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Kot je dejal v izjavi za medije, vse kaže, da bodo neurja postala naša stalnica, ki nas bo spremljala v prihodnje. Zato se bo treba na tovrstna neurja in podnebne spremembe po njegovih besedah pripraviti na sistemski ravni.

Na območju Vojnika, Črne in Raven na Koroškem pri odstranjevanju podrtih dreves, naplavin in sanaciji plazu pomaga 70 pripadnikov Slovenske vojske. Šarec je danes napovedal, da so njihovo prisotnost tam podaljšali do četrtka. Prebivalci na območju, ki ga preskrbuje celjski vodovod, pa bodo vodo morali prekuhavati še predvidoma do četrtka.

Šarec si je popoldan ogledal še posledice neurja v šentjurski občini. Tudi tam je namreč neurje povzročilo precej škode, ki jo bo po napovedih ministra od srede pomagala sanirati tudi vojska. Tamkajšnji župan Marko Diaci škodo ocenjuje na več milijonov evrov. V občini je podrtih 200 dreves, odkritih je okoli 130 streh. Po besedah Diacija je neurje največ škode povzročilo v krajevni skupnosti Ponikva.

Močno neurje z lokalnimi nevihtami je državo ponovno zajelo tudi okoli 14. ure. Ogromna količina padavin je padla v občini Velenju, kjer je poplavilo številne objekte, sprožilo je tudi več zemeljskih plazov. Nivo reke Pake, ki je grozila, da bo začela poplavljati, pa se počasi umirja.

Zaradi posledic neurij je bil danes ponekod po državi oviran promet, do številnih motenj in posledično zamud je prihajalo tudi v železniškem prometu. Številno prebivalci so ostali brez elektrike. Na področju Elektra Maribor je trenutno brez električne energije 5600 odjemalcev. Na omrežju Elektra Ljubljana, ki pokriva tudi Dolenjsko, pa je brez elektrike trenutno 726 uporabnikov. Po podatkih Elektra Primorske je bilo ob 15. uri brez električne energije 1521 odjemalcev. Na širšem distribucijskem območju Elektra Celje pa je brez elektrike še vedno 1283 odjemalcev.

Agencija RS za okolje (Arso) ob tem opozarja, naj nebo, ki se je marsikje razjasnilo, ne prebivalcev ne zavede. “V večernih urah, predvidoma nekje okoli 20. ure, pričakujemo, da bodo nevihte z nalivi ponovno zajele večji del države,” so napovedali.

V noči na sredo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi je v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda, opozarjajo. Zaradi velike predhodne vodnatosti bodo najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke v severni, severovzhodni in tudi osrednji Sloveniji. Na teh območjih so možne hudourniške poplave, še opozarja Arso.

Dogodki

Neurje z močnim vetrom in točo je ponoči iznad Italije zajelo več območij v Sloveniji. Močno je prizadelo predvsem Goriško, kjer sta večerno neurje s točo in današnji vetrolom hudo poškodovala ostrešja in pridelke. Težave so bile tudi drugod po državi, številni prebivalci so ponovno ostali brez elektrike. Neurja so ovirala promet, tudi železniški.