Hojs: Vlada bi lahko predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi obravnavala naslednji teden

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes na seji DZ dejal, da bi vlada lahko že naslednji teden obravnavala predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki SV podeljuje dodatna pooblastila pri širšem varovanju meje. Potem pa ga bo predstavil vsem poslanskim skupinam, je napovedal.
vojak

Hojs je na poslansko vprašanje Predraga Bakovića iz SD povedal, da je minuli teden znova dobil predlog v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča za aktivacijo 37.a člena zakona. Takoj ko je predlog prejel, je naročil strokovnim službam, da ga začnejo usklajevati najprej medresorsko. Pričakuje, da bi bil lahko medresorsko usklajen do konca tega tedna.

Svet za nacionalno varnost je podporo aktivaciji 37.a člena, ki bi omogočil aktiviranje in uporabo dodatnih sil Slovenske vojske za varovanje meje s Hrvaško, dal 9. oktobra. Predsednik vlade Janez Janša je po seji sveta pozval k podpori tudi opozicijske stranke, kajti gre za odločitev, ki jo je treba sprejeti z dvotretjinsko večino. Predlog za aktivacijo namreč maja že na matičnem odboru DZ ni dobil zadostne večine.

Po Janševih besedah ima vlada nesporno dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi. Zanjo so človekove pravice in varnost prebivalcev sredi Ljubljane enako pomembni kot človekove pravice in varnost v kateri koli občini ob meji ali ob migrantskih poteh, je poudaril.

Zaradi situacije s covidom-19, ki postaja težka, odgovorna, zahtevna, so potrebni dodatni resursi policije. Ti resursi so omejeni, ne morejo biti hkrati na nalogah, ki jih zahteva epidemiološka situacija, in na južni meji,” je pojasnil.

Če DZ ne bi podprl aktivacije 37.a člena, ima vlada po njegovih besedah samo še eno možnost. Za pomoč lahko zaprosi policije partnerskih držav v schengenskem prostoru in z njihovo pomočjo dosledno zavaruje južno mejo in prebivalstvo, je sklenil.

Omenjeni člen pripadnikom Slovenske vojske skupaj s policijo izjemoma pri širšem varovanju državne meje daje pooblastila, da opozarjajo, napotujejo in začasno omejujejo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Pooblastila izvajajo pod pogoji, ki so predpisani za policiste.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.