Search
Close this search box.

Hojs: To je razlog, da policijska ura ostaja v veljavi. O prehajanju državnih mej bo vlada razpravljala še danes

Kljub delni omilitvi protikoronskih ukrepov čez praznike je samozaščitno ravnanje še vedno nujno, je na današnji vladni novinarski konferenci poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Glede morebitnih dodatnih sprememb prehajanja državne meje pa bo vlada razpravljala popoldne, je povedal.

Vlada je namreč konec tedna sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal v času prihajajočih praznikov. V primeru stabilne epidemiološke slike bo med drugim dovoljeno druženje na zasebnih površinah z osebami iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je druženje omejeno na maksimalno šest odraslih oseb (otroci do 15. leta so izvzeti). To bo veljalo na 24. in 25. december ter v primeru stabilne ali boljše epidemiološke situacije na 31. december in prvi januar.

Gibanje med občinami in regijami bo ob upoštevanju teh pogojev sproščeno od 24. decembra opoldne do 25. decembra do 20. ure ter od 31. decembra opoldne do 1. januarja do 20. ure.

Prepoved druženja in zbiranja na javnih površinah ostaja v veljavi, tako bo tudi za silvestrovo. Prav tako velja prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in izvajanja ognjemetov.

Hojs je ob tem ponovil poziv državljanom, naj na minimum zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu. “Ne pričakujem, da bi prišlo do kakršnih koli zapletov. Stvari so enostavne in dobro pojasnjene,” je dodal minister.

Poudaril je, da veljavnost odloka do 4. januarja ne pomeni, da po sedmih dneh ne bodo ponovno preverili, ali še obstajajo razlogi za njegovo veljavo. Na vprašanje, zakaj se vlada ni odločila za začasno odpravo omejitve gibanja v nočnem času, pa je odgovoril, da pravil ni smiselno spreminjati tik pred zdajci, obenem pa se bojijo, da bi nekateri to izkoristili za druženje na javnih krajih.

Glede morebitnih dodatnih sprememb prehajanja državne meje bo vlada medtem po Hojsovih besedah razpravljala danes popoldne. Stroka je namreč predlagala, naj se začasno omeji vstop v državo iz Velike Britanije, kjer so nedavno odkrili nov sev koronavirusa. Minister pričakuje, da bodo morebitne ukrepe sprejeli na sredini seji.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je medtem na današnji novinarski konferenci predstavil odlok, s katerim je vlada od 24. decembra do vključno 4. januarja znova zmanjšala število izjem, ki jim bo med prazniki dovoljeno obratovanje.

Skladno z odlokom bodo od četrtka med izjeme med drugim spet sodile prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji (pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah), lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe.

Dimnikarske storitve bodo dovoljene pogojno, na seznamu izjem pa so med drugim tudi individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve in osebni prevzem blaga ali hrane razen alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

“Industrija se čez praznike ne bo zapirala. Pozivamo pa vsa proizvodna podjetja, da v tem času odredijo kolektivni dopust, če jim to dopuščajo razmere in če zmorejo delo tako organizirati,” je dodal.

Zajc odločitev, da je vlada prejšnji teden sprostila nekatere dejavnosti, vidi kot pozitivno in pravo rešitev drugega vala. Storitvenim dejavnostim so želeli, kot je dejal, vsaj v vmesnem času zagotoviti delovanje, saj je bilo napetosti, ko se je kriza poleg zdravstvene in gospodarske razvila še v psihološko, že preveč.

Da bi bile številke ob začetku novega leta bolj optimistične, je Zajc pozval k spoštovanju ukrepu. “Naj nam novo leto prinese upanje in nov zagon za reševanje epidemioloških izzivov,” je sklenil.

Kljub delni omilitvi protikoronskih ukrepov čez praznike je samozaščitno ravnanje še vedno nujno, je na današnji vladni novinarski konferenci poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Glede morebitnih dodatnih sprememb prehajanja državne meje pa bo vlada razpravljala popoldne, je povedal.