Search
Close this search box.

Hojs: S ponedeljkom dovoljeno zbiranje do 100 oseb na shodih

Pravkar se je končala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri je minister za notranje zadeve Aleš Hojs povedal, da je ministrstvo za notranje zadeve pripravilo nov predlog odloka o prepovedi zbiranja, ki ga je že v popoldanskih urah potem potrdila tudi vlada.

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje vladnega odloka v delu, ki začasno prepoveduje prireditve, shode in zborovanja. Vladi je naložilo, naj prepoved v sedmih dneh uredi na novo, pri tem pa upošteva pomen shodov za delovanje demokratične države. Odločitev je objavljena v uradnem listu, o čemer smo poročali TUKAJ. Na podlagi tega je Ministrstvo za notranje zadeve pripravilo nov predlog odloka o prepovedi zbiranja. Hojs je ob tem poudaril, da Ustavno sodišče z začasnim zadržanjem prepovedi javnih shodov prevzema odgovornost.

Minister je v uvodu povedal, da je pobudo za oceno ustavnosti vložila dvojica, in sicer Sanja Fidler, ki je v preteklosti večkrat organizirala shode in bila tudi oglobljena, ter Irfan Beširević, ki se je v pobudi opredelil kot aktiven uporabnik Roga, ki zaradi prepovedi shodov ni mogel izraziti nestrinjanja pri izpraznitvi območja Roga.

Minister je ob tem pojasnil, da se je vlada z odlokom naslanjala na zakon o nalezljivih boleznih in ustavo, ki dopušča omejitve, posebej opredeljene kot tiste, ki posebej preprečujejo nalezljive bolezni. Vlada je v odgovoru na to ustavno pobudo posebej izpostavila zadnje strokovne študije, kjer so opisane ključne poteze, ki so potrebne za preprečevanje epidemije. Prva je zamejevanje oz. omejevanje stikov. Druga je zaprtje izobraževalnih institucij, tretja so ukrepi na mejah. Četrti ukrep je splošni ukrep do dostopa do zaščitnih sredstev, peti omejitev gibanja posameznikov in šesti, ki je najbolj drastičen, je t. i. lockdown.

Kljub temu pa je ustavno sodišče po ministrovih besedah ugotovilo, da je izražanje mnenj prioritetno pred varovanjem zdravja in vlada je takšni odločitvi dolžna slediti.

Nov odlok, ki bo ob upoštevanju epidemioloških ukrepov dovoljeno zbiranje do 100 oseb na shodih, je bil popoldne na dopisni seji vlade tudi sprejet.

Z odlokom se ob upoštevanju sklepa Ustavnega sodišča RS določa izjema od splošne prepovedi shodov. Dovoljeno je zbiranje ljudi na organiziranih javnih shodih pod pogoji, ki jih določa Zakon o javnih zbiranjih (na podlagi prijave pristojni policijski postaji oziroma dovoljenja pristojne upravne enote). Zgornje število udeležencev shodov je omejeno na 100, so sporočili po seji vlade. Odlok začne veljati 19. aprila 2021.

Zaradi epidemioloških razmer je število oseb na organiziranih javnih shodih v zaprtih prostorih omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov zaprte površine, vendar ne več kot 100 udeležencev. Za udeležence shodov v zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Tudi na prostem je zgornja dopustna meja števila udeležencev 100. Število oseb na organiziranih javnih shodih na prostem se omeji na enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov, vendar ne več kot 100 udeležencev.

Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra. Zahtevana razdalja in merilo števila udeležencev na kvadratni meter se ne upoštevata, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Organizator javnega shoda na zahtevo pristojnega nadzornega organa predloži dokazilo o prijavi shoda oziroma dovoljenje zanj. Pri drugih določbah glede omejitev zbiranja in gibanja ni sprememb.

Ustavno sodišče se ni opredelilo, da bi bilo kaj narobe s prepovedjo porok, slavij, pač pa zgolj do tega, da je treba posebej dovoliti shode, je na novinarski konferenci pojasnil Hojs. V sredo bodo na seji vlade zato razpravljali tudi o tem, kako urediti še ostale aktivnosti v okviru istega odloka, saj po Hojsovih besedah ni razloga za razlikovanje med njimi.

Ker je ustavno sodišče navedlo, da obstajajo različni epidemiološki ukrepi, s katerimi bi bilo pri shodih mogoče preprečiti nastanek škodljivih posledic za zdravje ljudi, pa s tem po besedah notranjega ministra prevzema tudi odgovornost. Nadeja se, da bosta vlada in svetovalna skupina s strani ustavnega sodišča kar najhitreje prejeli predloge takšnih ukrepov, saj zanje sami ne vedo.

Hojs je ob tej priložnosti postregel še s podatki o presojah primerljivih sodišč v Nemčiji in Franciji. Francosko sodišče je primerjalno glede na število prebivalcev dovolilo zbiranje 155 oseb, nemško pa 50 in pri tem ocenilo, da je ta številka premajhna. Ob tem je opozoril, da je 7-dnevna incidenca takrat v Franciji znašala 4,5, v Nemčiji 152, v Sloveniji pa je 314.

V Sloveniji so sicer v četrtek ob opravljenih 4253 PCR testih potrdili 860 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 20,2 odstotka. Umrlo je pet covidnih bolnikov. Hospitaliziranih je 639 covidnih bolnikov, 152 jih potrebuje intenzivno nego. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb, ki je bilo dan prej 931, je padlo na 871. Država se s sedemdnevnim povprečjem in številom hospitaliziranih covidnih bolnikov tako še naprej uvršča v oranžno fazo, vendar nekatere omejitve glede na vladni semafor sproščanja ukrepov še vedno niso odpravljene. Med drugim še vedno velja omejitev gibanja na regije, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

3. oranžna faza
št. okužb: manj od 1000
št. hospitaliziranih: manj od 1000

– pouk tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu,
– zbiranje do 10 oseb
– trgovina v celoti, delna sprostitev gostinskih storitev (terase in vrtovi)
– odprtje študentskih domov
– sprostitev gibanja med regijami

Kot je na današnji dopoldanski novinarski konferenci dejal direktor Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija, tudi današnji podatki kažejo, da je bila zaustavitev javnega življenja za zajezitev širjenja novega koronavirusa v času velikonočnih praznikov uspešna.

Minister Hojs je sicer že v začetku tega tedna ocenil, da bi lahko vlada že konec tega tedna odločala o ukinitvi omejitve prehajanja med statističnimi regijami. Ob ugodni epidemiološki sliki v naslednjih 14 dneh pa je Hojs pred dnevi napovedal tudi možnost prehajanja meja za lastnike nepremičnin v tujini, a ob pogoju negativnega testa.

Ministrstvo za zunanje zadeve pa še vedno odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino.

Vir: Vlada RS, STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
mitja
mitja
3 let nazaj

ČESTITAM USTAVNEMU SODIŠČU ZA PREVZEM ODGOVORNOSTI OB INCIDENTIH.
ČE KDO S KAKIM PICIKLNOM PADE, KO BO KROŽIL OKOLI KODAKA ALI PARLAMENTA.

Dogodki

Pravkar se je končala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri je minister za notranje zadeve Aleš Hojs povedal, da je ministrstvo za notranje zadeve pripravilo nov predlog odloka o prepovedi zbiranja, ki ga je že v popoldanskih urah potem potrdila tudi vlada.