Hojs: Ponovna zaostritev ukrepov možna že v petek

Notranji minister Aleš Hojs je za Odmeve dejal, da bo vlada v četrtek odločala o morebitnem zaostrovanju ukrepov pri vstopu v državo, da bi potniki iz kritičnih držav morali v karanteno. Ukrepi bi lahko začeli veljati v petek ali soboto, je napovedal. O potrebnih strožjih ukrepih je znova posvarila tudi infektologinja Bojana Beović.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je po poročanju Odmevov napovedal predlog razprave o smiselnosti nekaterih izjem pri prestopu meje. Notranji minister Aleš Hojs pa je potem napovedal, da bo v četrtek o tem razpravljala tudi vlada, ukrepi pa bi lahko začeli veljati že v petek ali soboto.

Eden od ukrepov bi lahko bil razširitev seznama tistih, ki bi po novem morali v samoizloacijo ali karanteno, je še povedal Hojs. Tovrsten ukrep bi veljal tako za tujce kot tudi državljane Slovenije, ki v državo prihajajo iz kritičnih območij.

Na temeljit premislek glede trenutnih ukrepov je opozorila tudi infektologinja Bojana Beović, ki meni, da bo v prihodnje treba temeljito premisliti, katere od izjem so res nujno potrebne in katere ne.

Preberite tudi: Beovićeva za takojšnjo zaostritev ukrepov na mejah

Poleg tega je za Televizijo Slovenija poudarila, da je treba razmišljati tudi o bolj dosledni kontroli vsakega, ki pride nazaj v Slovenijo. Beovićeva je ob tem omenila tudi hrvaški pristop, kjer vsakemu državljanu ob prehodu v državo vzamejo telefonsko številko in naslov ter mu potem javljajo določena navodila, lahko pa nadzorujejo tudi njegovo gibanje.

Minister Hojs je glede na trenutno epidemiološko situacijo podal še oceno, da bo na evropskem in širšem nivoju ponovno potreben premislek o odpiranju mej in da bi se to lahko zamaknilo. Meje znotraj članic EU so se večinoma sprostile s 15. junijem, s tretjimi državami pa naj bi se 30. junija.