Hojs napoveduje zaostritev nadzora na meji še ta teden

Notranji minister Aleš Hojs je danes v državnem zboru napovedal, da bi lahko že v tem tednu v okviru prizadevanj za zajezitev okužb z novim koronavirusom prišlo do precejšnjih zaostritev nadzora na slovenski meji. Kot je še dejal v odgovoru na poslansko vprašanje, bo odločitev o tem sprejela vlada. Kdaj točno naj bi to bilo, ni navedel.
Holmec - mejni prehod

Kot je še dejal, bodo najverjetneje vse evropske države, vključno s Slovenijo, v naslednjih dneh primorane v zaostritev režimov na meji. Ob tem se v Sloveniji strokovna komisija epidemiologov in zdravnikov nagiba k strogemu zaprtju nadzornih točk na “naših evropskih notranjih mejah”.

Hojs je še dejal, sam osebno ne verjame, da bi lahko prišlo do kakšnih sprostitev na meji, je pa obljubil, da naj bi šla zaostritev protikoronskih ukrepov na meji v tej smeri, da ne bodo prizadeti “tako občani ob meji kot dvolastniki”. Dodal je, še, da bo ponovno potrebno opredeliti izjeme za prehod meje brez testov za okužbo na novi koronavirus, bo pa verjetno za dnevne migrante in tiste, ki se izobražujejo, po njegovem potrebno uvesti vsaj sedemdnevno testiranje na okužbo.

Kot je še dejal, naj bi bila zaostritev protikoronskih ukrepov na meji predvsem poledicaneodgovornosti nekaterih”, ki se v zadnjem tednu vračajo predvsem iz eksotičnih držav. Poimensko je ob tem navedel Zanzibar, kjer naj bi bila razširjena predvsem južnoafriška različica novega koronavirusa, za katero velja, da je bolj nalezljiva, cepivo proti covidu-19 pa naj bi bilo proti tej različico omejeno učinkovito.

Dodal je še, da so v zadnjih dnevih zabeležili primere, ko tisti, ki prispejo na dunajsko letališče z Zanzibarja, na meji navedejo, da se vračajo zgolj iz Avstrije. “Tega se ne da zajeziti drugače kot z bolj striktno kontrolo, z bolj striktnim režimom,” je še dejal notranji minister.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.