Search
Close this search box.

Hladna fronta prinaša okrepljen veter, nalive, sodro, sneg, lahko tudi zagrmi

Nad severozahodno Evropo je obsežno območje nizkega zračnega tlaka. Nad severno Italijo je nastalo plitev ciklon. Izrazitejša hladna fronta je dosegla Alpe in bo v smeri od severozahoda proti vzhodu/jugovzhodu prešla naše kraje danes zvečer, napovedujejo na spletni strani Neurje.si.

Nad našimi kraji se je ponoči prebudil jugozahodni veter, ki k nam prinaša topel in vlažen zrak. Posledično v večjem delu zahodne in osrednje Slovenije občasno dežuje. Temperature so se po nižinah in kotlinah proti jutru občutno dvignile. Izjema je bila le Koroška in skrajni severozahodni del Podravja (Maribor), kjer jugozahodnik še ni zapihal. Meja sneženja se je dopoldan dvignila na nadmorsko višino med 1300 in 1700 m. 

Čez dan in popoldne bo spremenljivo oblačno. Na vzhodu Slovenije bo občasno tudi delno jasno, a se bo popoldan oblačnost tudi tam postopno zgostila. V zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo občasno deževalo ali rosilo. Marsikje bo pihal jugozahodnik. Ta bo v višje ležečih krajih na jugu Slovenije in na Pohorju, v sunkih dosegel hitrosti med 50 in 80 km/h. Najvišje dnevne temperature bodo v vzhodni Sloveniji in ob morju med 10 in 14 °C, drugod večinoma med 7 in 11 °C.

Hladna fronta bo najizrazitejša na severovzhodu Slovenije

Zvečer, okrog 18. ure bo severno Slovenijo dosegla hladna fronta. Na Primorskem bodo padavine večinoma ponehale, iz smeri Avstrije pa se bodo padavine hitro okrepile in prehodno razširile večji del Slovenije. Na Primorskem bo ostalo suho. Največ padavin bo ob prehodu fronte v severni in vzhodni Sloveniji.

Ob prihodu hladne fronte bo zapihal veter severnih smeri, ki lahko ponekod v severovzhodni Sloveniji, v sunkih doseže hitrost okoli 70 km/h. Lahko tudi zagrmi. V Prekmurju in Podravju so prehodno možni nalivi, lokalno lahko tudi sodra. Temperatura bo hitro padla, posledično pa ob koncu padavin tudi meja sneženja. Ta se lahko ponekod na Koroškem in Štajerskem ob koncu padavin spusti tudi do nižin, a omembe vredne snežne odeje po nižinah ni pričakovati. V višje ležečih krajih, predvsem na Koroškem bo ponekod zapadlo do 10 cm snega. 

Hladna fronta nas bo hitro prešla saj bodo padavine že pred polnočjo povsod ponehale. Od severa se bo oblačnost postopno trgala. 

Možnost nastanka neviht

Topel in vlažen jugozahodni zračni tok nad naše kraje pred fronto prinaša tudi nekaj potencialne konvektivne energije. Ob izrazitem prihodu hladne fronte bodo ponekod nastajale tudi nevihte. Te so najbolj verjetne v hrvaškem Kvarnerju, na severovzhodu Slovenije, jugozahodu Madžarske in v notranjosti Hrvaške. Ob nevihtah so lokalno možni nalivi s sodro in močnejši sunki vetra. 

FOTO: Neurje.si

V nadaljevanju tedna več sonca

V sredo precej sonca. Zjutraj in del dopoldneva bo le po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Čez dan in popoldan bo prevladovalo delno jasno vreme. V višinah bodo pihali vetrovi zahodnih smeri, v nižjih plasteh pa šibki vetrovi spremenljivih smeri. V severni Sloveniji ni izključena kakšna manjša, kratkotrajna ploha, lahko tudi snežna. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0 °C, na Primorskem okoli 5 °C, najvišje dnevne pa se bodo gibale med 7 in 11, na Primorskem do 13 °C. Kakšna ploha je lokalno možna tudi v noči na četrtek. 

V četrtek zjutraj bo delno jasno in hladno, čez dan pa bo zapihal jugozahodnik, ki bo dvignil temperature. Jutranje temperature bodo med -2 in -7 °C, najvišje dnevne pa med 9 in 13 °C. Najtopleje bo v vzhodni Sloveniji in na Primorskem. 

FOTO: Neurje.si

Od petka do torka naslednji teden bomo pod vplivom zahodnih vetrov, ki bodo nad naše kraje prinašali topel in vlažen zrak. Prevladovalo bo spremenljivo oblačno vreme. Več oblačnosti bo na zahodu Slovenije, manj pa proti vzhodu Slovenije. Na vzhodu Slovenije bodo najvišje dnevne temperature med 12 in 16 °C, drugod večinoma med 8 in 13 °C. Tudi jutranje temperature bodo nad lediščem. Izjema bodo lahko le območja, ki jih jugozahodnik še ne bo prepihal (npr. Koroška.) 

Sredi naslednjega tedna kaže na možnost večje spremembe vremena, še napovedujejo na neurje.si.

Besedilo: Neurje.si