Hitra cesta: Zaprtje finančne konstrukcije ostaja izziv za vlado Marjana Šarca

66798181_2386686711611133_3980661773962313728_n

Včeraj, 15. julija 2019, ravno na peto obletnico ustanovitve Mladinske iniciative za 3. razvojno os, je na Ministrstvu za finance potekal sestanek, katerega tema je bila zaprtje finančne konstrukcije za 3. razvojno os. Za sestanek je zaprosila Mladinska iniciativa za 3. razvojno os, ki se zaveda, da je zaprta finančna konstrukcija še zadnja zelena luč, ki je potrebna za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško.

Sestanka so se udeležili: Andrej Bertoncelj (minister za finance), mag. Alojz Stana (državni sekretar na Ministrstvu za finance), Nina Mauhler (državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo), koroška poslanca Jani Prednik in Jože Lenart, župana Tilen Klugler in dr. Tomaž Rožen ter Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

Kot je koroško delegacijo seznanil minister za finance Andrej Bertoncelj je ta vlada prva, ki je 3. razvojno os na Koroško umestila v nacionalni razvojni program. Pričakujejo potrjen investicijski program s strani Ministrstva za infrastrukturo, ki je tudi nosilec projekta 3. razvojne osi. Po informacijah državne sekretarke na Ministrstvu za infrastrukturo, Nine Mauhler, bi naj bil investicijski program potrjen čez nekaj dni, čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo ta potrjen že junija 2019. Nato bo Ministrstvo za finance podalo mnenje k temu programu, ki bo tudi podlaga za dokončno pripravo poroštvenega zakona za velike infrastrukturne projekte, katerega pa bo v proceduro vložilo Ministrstvo za infrastrukturo.

Sestanek je pokazal, da so pred vlado in DARS-om strateško pomembne in ključne odločitve za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Vprašanju financiranja se več ni mogoče izmikati, zato bodo vlada, zlasti pa ministrstvi za infrastrukturo in finance ter tudi DARS do jeseni morali poiskati ključ za zaprtje finančne konstrukcije, ki predstavlja zeleno luč za pričetek gradnje hitre ceste na Koroško.

Prisotni so se dogovorili, da se srečajo v začetku jeseni, ko bodo znane podrobnosti investicijskega programa in možne rešitve za zaprtje finančne konstrukcije gradnje 3. razvojne osi.

Korošci HOČ`MO CESTO!

Besedilo: Mladinska iniciativa za 3. razvojno os

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.