Search
Close this search box.

Hilda Tovšak predčasno doma

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak bo predvidoma ta petek tudi uradno zapustila zapor. Po poročanju medijev je namreč komisija ministrstva za pravosodje po dobrih petih letih prestane kazni odobrila pogojni izpust. Sicer je bila Hilda Tovšak obsojena na enotno kazen 8 let zapora.

Tovšakova je bila obsojena zaradi dajanja daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik (zadeva Čista lopata) na 14 mesecev zapora, zaradi goljufije z evropskimi sredstvi v zadevi Rimske terme in Betnava na enotno kazen sedem let in pol zapora, zaradi dajanja nedovoljenih daril pri iskanju varilcev za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj na osem let zapora ter zaradi oškodovanja Vegradovih upnikov na enotno pogojno kazen štirih let z osemletno preizkusno dobo.

Zagovornik Tovšakove Dušan Tanko je za Radio Slovenija najprej povedal, da so za pogojni izpust zaprosili, ko je Tovšakova prestala polovico zaporne kazni. Po njegovih besedah naj bi Tovšakova zapor zapustila do konca meseca. Dodal je, da je poravnala vse obveznosti, tudi finančne, v zvezi z dosojenimi kaznimi.

Za STA pa je Tanko potrdil, da je Tovšakova trenutno doma. Kot je dodatno pojasnil za portal 24ur.com, se njegovi stranki 28. septembra uradno začne pogojni odpust, da pa je Tovšakova že pred dvema tednoma zapustila zapor, saj gre za milejši režim. To pomeni, da se Tovšakova v zapor na Igu ne vrača več.

Kazenski zakonik določa, da se sme pogojno odpustiti obsojenca, ki je prestal polovico kazni zapora, s pogojem, da do poteka časa, za katerega je izrečena kazen, ne stori novega kaznivega dejanja. O pogojnem odpustu odloča komisija, ki jo imenuje minister za pravosodje izmed vrhovnih ali višjih sodnikov, vrhovnih ali višjih državnih tožilcev in delavcev ministrstva, pristojnega za pravosodje.

Po poročanju Reporterja ima Tovšakova na sodišču še nekaj odprtih zadev. Čaka jo še izrek kazni v zadevi Delamaris. Gre za okoli 1,3 milijona evrov, ki jih je Vegrad plačal direktorici kmetije Bužekijan Blanki Muster za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, dejansko pa naj bi denar kot provizijo prejel odvetnik Miro Senica. Tudi to kaznivo dejanje je sicer Tovšakova že priznala.

Dogodki