Search
Close this search box.

Higienska obrazna maska naj ne prepušča tekočine

Obrazne maske niso modni dodatek, da lahko opravijo svojo funkcijo ne smejo premočiti. Preverili smo katera maska je testiranja opravila z odliko.

Na slovenskem trgu je vse več bombažnih mask, ki jih izdelujejo ljudje sami doma ali pa podjetja. Bombažne tkanine sicer omogočajo pranje pri visokih temperaturah imajo pa veliko slabost, hitro premočijo. Obrazna maska, ki je mokra oziroma vlažna ni več primerna za nošnje.

Zakaj je problematično, če se obrazna maska hitro navlaži? Zdravstvena stroka je preko medijev opozorila: “Posvariti moram pred navadnim blagom, saj se maske zelo hitro premočijo. To pa je nevarno, saj kapljice, ki se raztopijo na vlažni površini še lažje vstopajo v sluznico”. Na vlažnem blagu pride do večjega razmaza kapljice, ki bi padla na takšno površino in s tem večjega tveganja za okužbo. Res kakovostna higienska maska za večkratno uporabo mora biti vodoodbojna.

Da ni modro na usta in nos navleči kar katero koli cunjo je jasno izrazil vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje v prispevku, ki ga je objavil časopis Dnevnik. Zaskrbelo ga je namreč, da se bo iz najrazličnejših mask, rut in šalov čez usta in nos možnost za okužbe kvečjemu povečala. Razlog za takšno skrb, kot je bilo pojasnjeno, je v tem, da ko ljudem improvizirana zaščita leze z nosu, se obraza dotaknejo pogosteje kot sicer. Še zlasti pa je bilo opozorjeno, da se blago zelo hitro navlaži. Verjetno je bilo s tem mišljeno bombažno blago, ki je najbolj dostopno in vsako drugo, ki ne zagotavlja resne vodonepropusnosti.

Ključen je material iz katerega so higienske maske izdelane in ali je bil testiran

Verjetno so na slovenskem trgu samo izjemno popularne higienske obrazne maske za večkratno uporabo SHIELD, material iz katerega so izdelane njihove maske, testirali pri slovenskem laboratoriju ALBA s sledljivo kalibriranimi merili.

Daljše preizkušanje obraznih mask iz bombaža in maske SHIELD

Rezultati testiranja, ki ga je opravil laboratorij ALBA, je razkril veliko slabost bombažnih mask, na katero so opozarjali zdravstveni strokovnjaki. Kar pet slojev bombažne tkanine je premočilo v le nekaj sekundah.

Podjetje Kovanec Unlimited d.o.o., ki s kooperanti v Sloveniji proizvaja obrazne maske SHIELD je opravilo zelo veliko donacij svojih mask in sicer: Gasilskemu društvu Šmarje pri Jelšah, Vzgojno izobraževalnemu zavodu Višnja Gora ter Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, s katerim so razposlali maske v skoraj vsa zavetišča za brezdomce v Sloveniji.

Poleg individualnih nakupov, po njihovem izdelku obraznih maskah SHIELD, veliko povprašujejo podjetja, ki želijo zagotoviti čim bolj varno delo svojih zaposlenih in narediti vse kar lahko za zmanjšanje možnosti kapljičnega prenosa okužbe med zaposlenimi. Za nemoteni proizvodni ciklus je priporočljivo imeti vsaj dve higienski obrazni maski SHIELD. Eno zaposleni uporablja, druga pa je v pranju in termičnemu razkuževanju. Tako ima vsak dan sveže oprano in razkuženo masko. Zelo pomembno je, da se obrazne maske pravilno namestijo na obraz, še bolj pomembna pa je njihova pravilna odstranitev.

V kolikor se boste odločili za nakup obrazne maske preko spleta, bodite zelo pozorni na čas dostave kupljenega izdelka. Zelo veliko Slovencev je preko spleta že pred tedni kupilo in plačalo maske in jih še do danes niso dobili.

Podjetje Kovanec Unlimited d.o.o. ima trenutno zalogo več kot 16.000 mask. Za kupce so ponudili tudi 24 urno garancijo dostave, ker to narekujejo razmere v katerih jih podjetja ter posamezniki hitro potrebujejo za nemoten delovni proces oz. opravke.

Naročnik oglasa je podjetje Kovanček Group d.d.

Dogodki

Več iz istega kraja