Search
Close this search box.

GZS podelila priznanja za najboljše inovacije. Med prejemniki tudi SIJ Metal Ravne

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 19. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah.

Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 9 zlatih, 31 srebrnih ter 1 posebno priznanje za inovacijski izziv – inovacije, ki rešujejo izzive covida-19. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti.

Zbrane sta na podelitvi med drugim nagovorila gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik GZS Tibor Šimonka.

Zdravko Počivalšek je dejal, da so inovatorji nosilec prehoda iz komercializacije mišic v komercializacijo možganov.Uspešen prehod v naprednejše gospodarstvo lahko zagotovimo samo na krilih inovacij. To je ključni dejavnik uspeha podjetij in konkurenčnosti držav v današnjem globalnem svetu in tekmi, ki se zelo zaostruje,” je zbranim povedal minister.

Kot je izpostavil, Slovenija v primerjavi z drugimi članicami EU sodi med zmerne inovatorje, kar moramo izboljšati. To je o njegovi oceni mogoče s pomočjo večje razširjenosti rabe informacijskih tehnologij, povezave med inovativnimi malimi in srednje velikimi podjetji ter izjemnega človeškega kapitala naše države.

Tibor Šimonka, predsednik GZS, je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, »da so med inovacijami, ki kandidirajo za najvišja priznanja, tako produktne in procesne kot tudi trženjske in družbene inovacije. To pomeni, da imamo v naši državi širok in pester nabor podjetij in organizacij, ki imajo ne le srčno željo, ampak tudi sposobnost inovirati na zares širokem področju. S tem pa se tudi ne bojim za prihodnost. Kajti inovativna podjetja so tista, ki bodo jutri ustvarjala novo dodano vrednost, nove možnosti zaposlovanja in s tem soustvarjala tudi blaginjo za državo kot tako.« Dodal je, da se je pri tem treba zavedati, da sama inovativnost ni dovolj. Inovativnost je proces, ki pripelje do novega izdelka, storitve ali rešitve, realizirane na trgu. Poleg nje pa je za uspešnost podjetij potrebno še marsikaj drugega, za to pa so potrebni zavzeti ljudje z vizijo, kako naprej. Zato ga navdušuje, da za inovacijami stojijo skupine inovatorjev, ki se niso povezali samo med sabo v podjetjih, ampak so aktivno sodelovali in razvijali tudi izven meja svojih organizacij. 

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 41 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2021 je to inovacija Varstveno delovnega centra (VDC) Zasavje – Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje.

Dan inovativnosti 2021 je obogatila Inovacijska konferenca, ki je potekala od jutra in je bila soorganizirana z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS). Na konferenci so udeleženci prisluhnili Slovenkam in Slovencem po svetu in doma, ki so preko govorov in pogovor delili svoja znanja, izkušnje in poglede na inoviranje, inovacije ter podjetništvo. Udeleženci so sodelovali tudi v delavnici na temo dobrih praks zaposlovalcev v tujini in se mrežili preko spleta in na Gospodarskem razstavišču.

“Izjemno smo veseli in ponosni, da je med prejemniki zlatih priznanj na nacionalnem izboru tudi SIJ Metal Ravne d.o.o.  z inovacijo Orodno jeklo za delo v vročem z izboljšano toplotno prevodnostjo SITHERM S140R, za kar jim tudi iz Koroške gospodarske zbornice iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za njihov pomemben doprinos k razvoju regije,” pa je ob tej priložnosti dejala Katja Pokeržnik, direktorica GZS Koroške gospodarske zbornice.

V SIJ Metalu Ravne nenehno stremijo k izboljšavi orodnih jekel in krepitvi lastne blagovne znamke. Razvili so jeklo SITHERM S140R, ki se ponaša s 50% višjo toplotno prevodnostjo v primerjavi s standardnimi orodnimi jekli za delo v vročem. Več o inovaciji SIJ Metal Ravne si lahko preberete TUKAJ.

Inovatorji SIJ Metal Ravne: Peter Kirbiš, Borut Urnaut, dr. Tatjana Večko Pirtovšek, Andrej Vrečič, mag. Darja Oblak, mag. Miran Kadiš, Sašo Mačič, Simon Leskovec, Domen Kosi, dr. Henrik Kaker (SIJ Metal Ravne d.o.o.), Gregor Novak  (Talum d.d., Kidričevo)

PREJEMNIKI ZLATIH NACIONALNIH PRIZNANJ GZS ZA INOVACIJ

  • CASTOOLA d.o.o. – Platforma za ciljano TV oglaševanje Castoola
  • Danfoss Trata d.o.o. – AB-QM 4.0 – Tlačno neodvisen regulacijski ventil z visoko zanesljivim delovanjem v zahtevnem mediju
  • Domel d.o.o. – Razvoj in industrializacija motorja 721
  • Elan, d.o.o. – Zložljive, vsestranske karving smuči VOYAGER
  • Hidria d.o.o. – Elektronsko komutirani ventilatorji EC R18
  • Iskra PIO d.o.o. – PIO Flash® dekontaminacijski sistem
  • Radgonske gorice d.o.o. – Untouched by Light – prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi
  • Red Pitaya d.d. – Naprava za zajem in obdelavo podatkov SIGNALlab 250-12
  • SIJ Metal Ravne d.o.o. – Orodno jeklo za delo v vročem z izboljšano toplotno prevodnostjo SITHERM S140R

PREJEMNIK POSEBNEGA NACIONALNEGA PRIZNANJA ZA INOVACIJSKI IZZIV 2021 – INOVACIJA, KI REŠUJE IZZIVE COVID-19

  • Varstveno delovni center (VDC) Zasavje – Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje

Več o nagrajencih si lahko preberete TUKAJ.

Dan inovativnosti kot nacionalna partnerja podpirata ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in javna agencija Spirit Slovenija, kot promocijski partner pa Slovenski podjetniški sklad.

Vir: STA, GZS

Dogodki

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 19. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah.