Search
Close this search box.

Grožnje zdravniku Knaflju, Koroška zopet brez nove potrjene okužbe

KORONAVIRUS

Koliko novih okužb beležimo v Sloveniji in kaj je novega v Sloveniji in po svetu v zvezi z koronavirusom?

Do 1. 5. 2020 do 24. ure je bilo opravljenih 56.353 testiranj, od tega je bilo 1.449 pozitivnih testov. 

Po epidemioloških podatkih, ki smo jih prejeli do sedaj, gre za 1.439 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, štiri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

Novi primeri v preteklem dnevu: 1 moški in 4 ženske, skupno 5 na novo okuženih potrjenih oseb. Na Koroškem ne beležimo nove potrjene okužbe, ostajamo pri 51 potrjenih primerih.

Dnevno število potrjenih primerov COVID-19 do vključno 1. 5. 2020.
Skupno število potrjenih primerov COVID-19 do vključno 1. 5. 2020.
Število potrjenih primerov COVID-19 po spolu in starostnih skupinah do vključno 1. 5. 2020.
Število potrjenih primerov COVID-19 po statistični regiji bivanja do vključno 1. 5. 2020
Število potrjenih primerov COVID-19 na 100.000 prebivalcev po statističnih regijah bivanja do vključno 1. 5. 2020.
Število umrlih po spolu in starostnih skupinah do vključno 1. 5. 2020.

Število umrlih v posamezni občini do vključno 1. 5. 2020 je na voljo na naslednji povezavi.

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so včeraj opravili 720 testiranj na okužbo z novim koronavirusom in potrdili pet okužb, skupaj doslej 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 94. V bolnišnicah je bilo 60 bolnikov, od teh jih je 21 potrebovalo intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili eno osebo, skupno pa so doslej opravili 55.020 testiranj, je objavila vlada.

LJUBLJANA – Premier Janez Janša je na Twitterju v odgovoru na vprašanje, ali v luči zapletov pri nabavi zaščitne opreme in ventilatorjev še zaupa gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, odgovoril pritrdilno. Napovedal je, bo vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme v epidemiji na poslanskih klopeh v prihodnjem tednu. Kupovalo se je vse, kar je bilo mogoče dobiti čim prej in kar je ustrezalo vsaj osnovnim standardom, je zapisal. Ne pozna države EU, ki bi ravnala drugače. Rok in zanesljivost dobave je faktor številka ena, z vsako dobavo pa je vsem odvalil kamen od srca, je dodal.

LJUBLJANA – Zdravnik Rihard Knafelj, član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev, je bil po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča deležen groženj preko družbenih omrežij. Te je tudi prijavil policiji. Zaradi varovanja osebnih podatkov na policiji podrobnosti niso razkrili, so pa potrdili, da so eno prijavo prejeli. Četrtkova oddaja Tarča, že druga, posvečena nabavam varovalne in medicinske opreme, je zelo odmevala v javnosti. Knafelj je v oddaji med drugim pojasnil, da ventilator, ki ga je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet, ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je zatrdil, da so ventilatorje tega podjetja že pred tem kupili tako v UKC Ljubljana kot v celjski bolnišnici.

SVET

MADRID – Španci po mesecu in pol strogih omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa spet lahko zapustijo stanovanja za razgibavanje na prostem in za sprehode. Španci namreč od razglasitve karantene zaradi novega koronavirusa 14. marca niso smeli zapuščati stanovanj, razen na hitro za nakup življenjskih potrebščin ali obisk zdravnika. Starejši od 70 let in tisti, ki potrebujejo pomoč nekoga drugega, gredo lahko ven med 10. in 12. uro ter med 19. in 20. uro. Po novem gredo lahko na sprehod ali rekreacijo tudi starejši od 14 let. Doslej so v Španiji potrdili več kot 216.000 okužb z novim koronavirusom in več kot 25.000 smrtnih primerov.

NEW YORK – Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v petek dejal, da pandemija novega koronavirusa povzroča “neizmeren strah in trpljenje starejših po vsem svetu”. Pozval je k ukrepom za zaščito starejših. Poleg zdravstvenih posledic so starejši zaradi pandemije bolj izpostavljeni tveganju revščine, diskriminacije in osamljenosti, je opozoril v videoposlanici o vplivu pandemije covida-19 na starejše. Mednarodno skupnost je pozval k ukrepom za posebno zaščito starejših in njihovo vključitev v družbo.

BRUSELJ – EU bo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji v ponedeljek zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Na spletni konferenci, ki jo bo gostila predsednica Ursula von der Leyen, želijo v začetni fazi zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu. Temeljni namen tega projekta za financiranje razvoja in proizvodnje cepiva ter oskrbe z njim je, da se z mednarodnim sodelovanjem čim bolj zmanjša tveganje zdravstvenega nacionalizma, izpostavljajo v Bruslju.

MOSKVA – V Rusiji so zabeležili skoraj 10.000 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupaj je okuženih več kot 124.000 ljudi. Za boleznijo covid-19 je zbolel tudi minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, ki se zdravi v eni od moskovskih bolnišnic. Da je Jakušev zbolel za covidom-19, so v Moskvi potrdili dan po objavi, da je z novim koronavirusom okužen ruski premier Mihail Mišustin, ki je od četrtka v samoizolaciji.

ŽENEVA – Motnje v letalskem prometu, ki so posledica pandemije novega koronavirusa, močno otežujejo tudi dostavo cepiv, je v petek opozoril Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). To bi lahko privedlo do izbruha bolezni, ki jih je možno preprečiti, kot so ošpice. V zadnjih dveh tednih se je načrtovana dostava cepiv znižala za od 70 do 80 odstotkov. V več kot 20 državah v Afriki in Aziji obstaja visoko tveganje, da bi jim zmanjkalo cepiva, saj jih je težko doseči, je povedala tiskovna predstavnica Unicefa Marixie Mercado. Med temi državami so Čad, Gana, Gvineja, Niger in Nepal, v katerih so imeli lani izbruh ošpic.

MANILA – Iz preobremenjenih filipinskih zaporov so zaradi novega koronavirusa izpustili skoraj 10.000 zapornikov. Okužbe so sicer zabeležili v več zaporih. Na prostost so izpustili tiste, ki v zaporih čakajo na sojenje, ker si ne morejo privoščiti plačila varščine. Gre za 9731 zapornikov, je potrdil predstavnik filipinskega vrhovnega sodišča.

ŠPORT

LJUBLJANA – Evropska kolesarska zveza (UEC) je sporočila, da je zaradi pandemije novega koronavirusa prestavila evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu. To bi moralo biti letos med 9. in 13. septembrom v Trentu, po novem pa bo leto pozneje. Če bo EP ostalo v Trentu, bodo pred objavo koledarja dirk za 2021 izbirali med dvema terminoma: med 1. in 5. septembrom ali med 8. in 12. septembrom.

BERLIN – Mednarodna namiznoteniška zveza (ITTF) je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala vsa tekmovanja do konca julija. IITF upa, da bodo tekmovanja lahko nadaljevali avgusta, a da morajo še proučiti zmanjšanje stroškov.

LOS ANGELES – Vodstvo severnoameriške nogometne lige MLS je sporočilo, da bo naslednji teden v omejeni obliki dovolilo igralcem vaditi v klubskih prostorih. Liga MLS je zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjena od sredine marca. Delna omilitev ukrepov, dovoljeni bodo individualni treningi ob točno določenih pogojih, je prišla kot odgovor na skrbi igralcev, da se izpostavljajo nevarnosti z vadbami v parkih in na drugih javnih površinah in prostorih.

BRUSELJ – Selektor belgijske nogometne reprezentance Roberto Martinez je podaljšal pogodbo z belgijsko zvezo do leta 2022 in svetovnega prvenstva v Katarju, poročajo belgijski mediji. Za zdaj zveza še ni uradno potrdila podaljšanja, a o tem je danes med drugim poročal časopis Het Laatste Nieuws. Martinezova prejšnja pogodba bi se iztekla ob letošnjem evropskem prvenstvu, ki pa je zaradi pandemije novega koronavirusa preloženo za eno leto.

VIR: NIJZ, STA

Dogodki