Search
Close this search box.

Gregorčič: Danes in v torek podobno vremensko dogajanje kot v preteklem tednu

Na Agenciji RS za okolje so za torek izdali oranžno opozorilo za celotno Slovenijo. Po besedah meteorologa Branka Gregorčiča nas danes in v torek čaka podobno vremensko dogajanje kot v preteklem tednu. Že zvečer in ponoči lahko predvsem v severni Sloveniji pričakujemo razvoj prvih močnejših neviht, je napovedal v današnji izjavi za medije.

Gregorčič poudarja, da se bodo vremenske nevšečnosti, podobne tistim iz preteklega tedna, začele predvidoma danes pozno zvečer ali ponoči.

“Na severu Slovenije sprva pričakujemo neurja z močnim vetrom, krajevno lahko tudi točo in nalive. Še večja težava pa bodo nalivi v torek čez dan, saj se lahko nad določenimi območji tudi obnavljajo, posledično pa lahko pride do večjega porasta hudourniških vodotokov. V južni polovici Slovenije pa lahko v torek popoldne lokalno verjetno pričakujejo debelejšo točo, tako da bomo tudi na agenciji spremljali, kaj se dogaja z vremenom in po potrebi tudi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, kot smo ga že nekajkrat letos,” je poudaril Gregorčič.

Nevihte se bodo nadaljevale tudi jutri, kar velja predvsem za območje Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja, je dodal Gregorčič. Ljudem svetuje, da so v prihodnjih 36 urah pozorni na vremensko dogajanje in sproti spremljajo opozorila in radarsko sliko ter omejijo aktivnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je opozoril, da je treba upoštevati vsa navodila pristojnih služb, ki so na terenu – torej civilne zaščite, gasilcev, policistov …

“Ker vsi želijo, da se ljudem ne bi nič zgodilo,” je dejal. Izdal je odredbo o povečani stopnji pripravljenosti, ki velja do četrtka zjutraj. “Upam, da bo pokrito vse to dogajanje, ki ga je Brane navedel,” je dejal. V pripravljenosti pa je tudi del Slovenske vojske, ki že pomaga na nekaterih območjih, je še dodal.

Gregorčič poudarja, da vreme letos poleti krojita hud vročinski val nad Sredozemljem in hladno atlantsko vreme nad severnim delom Evrope, meja med tema dvema, zelo različnima zračnima masama, pa poteka preko območja Alp. Prav nad območjem Alp pa pogosto nastajajo nevihte in neurja, ki hitro potujejo z vetrom zahodnih smeri, je pojasnil.

Poudaril je še, da se bo vreme v sredo precej ohladilo, v drugi polovici tedna pa bo vreme lepše in vsaj do petka ne pričakujejo neviht. “Kaj bo ob koncu tedna, pa bomo bolj zanesljivo lahko napovedali v sredini tega tedna,” je še dejal Gregorčič.

Letošnje poletje je, kar zadeva vreme, sicer diametralno nasprotno od lanskega, ko smo se soočali s sušo in požarno ogroženostjo. Gregorčič ob tem ne izključuje, da se bomo s podobnimi vremenskimi situacijami kot v lanskem in letošnjem letu bolj pogosto soočali tudi v prihodnjih letih. Poudarja sicer, da so za predviden razvoj klimatskih značilnosti na našem območju sicer bolj značilna sušna poletja.

Pokrito parkirišče med današnjim in torkovim neurjem za jeklene konjičke v parkirni hiši tudi tokrat ponuja nakupovalni center Aleja Ljubljana Šiška, kjer lahko najkasneje do polnoči parkirate v prvi etaži. Parkirno hišo bodo znova odprli ob 6. uri. Prav tako je brezplačno parkiranje tekom noči omogočeno v parkirni hiši nakupovalnega središča Citypark v Ljubljani.

Agencija RS za okolje (Arso) v najnovejšem hidrološkem poročilu opozarja, da lahko že danes popoldan, zvečer in ponoči ob nevihtah hitro narastejo in se razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Pri tem lahko pride tudi do poplavljanja padavinskih in zalednih voda. Ta pojav je možen v večjem delu države, predvsem pa v zahodni, severni in severovzhodni Sloveniji, so izpostavili.

Ob tem ne izključujejo možnosti hudourniških poplav v prihodnjih dneh. Kot navajajo, bo v torek in v noči na sredo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda.

Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo po navedbah Arsa ponovno najmočneje naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države. V torek zvečer in v sredo čez dan pa bodo naraščale tudi večje reke po državi. Vodnatost rek v severni, severovzhodni in deloma osrednji Sloveniji bo velika, na jugozahodu in jugu države pa večinoma srednja.

Reke po Sloveniji upadajo, najhitreje na severovzhodu Slovenije, kjer so v preteklih dneh najbolj narasle. Dravinja, Pesnica in Ščavnica ter posamezne manjše reke v porečju Savinje še ohranjajo velike pretoke. Vodnatost drugih rek v severni in vzhodni Sloveniji je večinoma srednja, medtem ko so reke na Primorskem, Notranjskem in Kočevskem malo vodnate, so navedli.

Dogodki

Na Agenciji RS za okolje so za torek izdali oranžno opozorilo za celotno Slovenijo. Po besedah meteorologa Branka Gregorčiča nas danes in v torek čaka podobno vremensko dogajanje kot v preteklem tednu. Že zvečer in ponoči lahko predvsem v severni Sloveniji pričakujemo razvoj prvih močnejših neviht, je napovedal v današnji izjavi za medije.